Donderdag actie voor sociale rechtshulp
Medewerkers van de Bureaus Rechtshulp en de SP voeren donderdag in Den Haag actie tegen de plannen van minister Donner van Justitie om de sociale rechtshulp anders te organiseren. In de voorstellen verliezen de 49 Bureaus Rechtshulp in Nederland hun huidige functie om cliënten tegen een kleine vergoeding de eerste rechtsbijstand te verlenen.
In de plaats van deze vestigingen komen dertig juridische loketten waar mensen alleen advies kunnen krijgen, een half uur tot een uur gratis. Daarna worden ze eventeel doorverwezen naar een advocaat. De al dertig jaar bestaande Bureaus Rechtshulp verlenen een half uur gratis en in totaal drie uur uitgebreidere rechtshulp tegen 13,50 euro, wat later wordt verrekend met de eigen bijdrage.
Daarnaast moeten mensen straks een 50 procent hogere eigen bijdrage gaan betalen voor rechtshulp. Nu varieert die, afhankelijk van het inkomen, tussen de 64 en 551 euro. Het extra geld wil Donner gebruiken om het uurloon van de sociale advocaten te verhogen van 88 naar 95 euro per uur, iets wat ze graag willen maar niet op deze manier. Ook wil de minister het griffierecht met 15 procent verhogen.
Door de voorstellen komt de toegankelijkheid van de rechtshulp voor mensen met een kleine beurs in gevaar, stelde het actiecomité maandag. Het comité vindt „de afbraakplannen” onaanvaardbaar en wijst op het grondwettelijk recht op rechtsbijstand. Mensen met weinig geld zien er volgens hen door de hoge kosten sneller vanaf hun gelijk voor de rechter te halen.
De doelstellingen van het actieplatform worden onder meer gesteund door de Vereniging voor Rechtshulp (VvR) en de Vereniging voor Sociale Advocaten (VSA). Donner baseert zich op aanbevelingen van de commissie Ouwerkerk vorig jaar. Op zich kan de VvR zich in een deel van dat advies vinden, maar ze vindt dat de minister te weinig oog heeft voor de waarborg van de rechtshulp.
Opmerkelijk genoeg steunt de werkgeverskoepel van de Bureaus Rechtshulp (VRN), de actie vooralsnog niet. „We kunnen ons de vrees voorstellen, maar willen eerst onderzoeken wat de consequenties zijn van de plannen. Ook wat ons betreft mag de toegankelijkheid niet omlaag”, stelt bestuursvoorzitter M. van den Burg van de VRN.
De landelijke actie omvat een optocht van het station Den Haag CS naar het Binnenhof om Donner een petitie aan te bieden. Daarna volgt een manifestatie in theater Concordia waarvoor Tweede-Kamerleden zijn uitgenodigd. Het comité verwacht enkele honderden medewerkers van de Bureaus Rechtshulp. In maart volgt nog een informatieronde met de Tweede Kamer over de kwestie.