Politiek

Deel Kamer wil actie tegen DSB

Oppositiepartijen SP en GroenLinks en regeringspartij PvdA willen dat minister Bos van Financiën stappen onderneemt tegen het beleid van koppelverkopen. Daarbij worden allerlei overbodige polissen verkocht samen met een lening. Het was volgens anonieme ex–werknemers gebruik bij de DSB Bank.

ANP
29 September 2009 19:39Gewijzigd op 14 November 2020 08:46

Volgens SP–Kamerlid Irrgang komt het aansmeren van overbodige koopsompolissen neer op „legale diefstal". Bos moet dat verbieden en tevens een einde maken aan provisies van 80 of 90 procent. Irrgang denkt aan maxima van tussen 20 en 35 procent. Hij wil Bos ook vragen te bemiddelen tussen DSB en gedupeerde klanten, omdat de overheid een „morele medeverantwoordelijkheid" heeft.„Bos moet de welbewuste praktijken veroordelen en de koppelverkopen aan banden leggen", zegt ook GroenLinks–Kamerlid Sap. Ook wil ze dat Bos met Zalm praat, die financieel directeur was bij DSB, voor hij naar ABN Amro/Fortis vertrok. Rond Zalm hangt volgens Sap door zijn DSB–verleden een „schijn van niet integer zijn".

Ook de PvdA–fractie wil van Bos weten wat er waar is van de beschuldigingen die anonieme ex–DSB–werknemers maandag in het televisieprogramma NOVA uitten. De PvdA vindt dat consumenten die het slachtoffer zijn van agressief verkoopbeleid, gecompenseerd moeten worden voor de schade, net als gedupeerden van beleggingsverzekeringen compensatie krijgen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kondigde eerder aan onderzoek te doen naar meerdere aspecten van de dienstverlening door DSB. De AFM legde de bank van AZ–voorzitter Dirk Scheringa in mei voor 120.000 euro aan boetes op voor fouten bij de aanvragen van hypotheken en bij de advisering aan klanten over risico’s voor de consument.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer