Economie

Adviseur stroombedrijven signaleert verouderd net

De stijging van het aantal stroomstoringen in Nederland kan voor een deel worden toegeschreven aan het verouderde elektriciteitsnet. Dat net is de komende tien jaar aan vervanging toe. Dit heeft hoogleraar J. Smit van de TU Delft gezegd in NRC Handelsblad van zaterdag.

Redactie economie
10 February 2003 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

Smit is adviseur van de grote elektriciteitsbedrijven bij het verbeteren en vernieuwen van de netten en hij is verbonden aan het elektriciteitsinstituut Cigré in Parijs waarin stroombedrijven uit 52 landen gegevens over netbeheer uitwisselen. Uit Cigré-data blijkt volgens Smit dat componenten van stroomnetten gemiddeld dertig jaar oud worden. Volgens hem is 10 procent van de Nederlandse netten die leeftijd gepasseerd en bereikt de komende tien jaar nog eens 40 procent die leeftijd.

Volgens de hoogleraar zijn er mogelijkheden de grote vervangingsvraag relatief goedkoop op te lossen, maar worden deze wegens geldgebrek niet genoeg gebruikt. Hierbij sporen stroombedrijven zwakke plekken in netten met sensoren op, zodat niet de complete netten vervangen hoeven te worden. Dit wordt al „summier” toegepast bij netbeheerders als Nuon, Eneco en TenneT, zegt Smit.

De aanvangsinvesteringen zijn echter hoog. Bedrijven hebben hiervoor geen geld omdat de tarieven voor netbeheer te laag zijn. Smit: „Het is bekend dat een forse groei van de stroomuitval dreigt, maar de bedrijven krijgen geen mogelijkheden daarop in te spelen.”

Ook EnergieNed, de overkoepelende organisatie van de stroomdistributiebedrijven, ziet de noodzaak in van een gedeeltelijke vervanging van de netten in de komende jaren. De organisatie, die over 2001 een stijging van het aantal storingen met 15 procent registreerde, gaat echter uit van een langere levensduur, van veertig tot zeventig jaar.

Nuon, de grootste netbeheerder, voorziet ook geen stijging van de stroomstoringen. Smit zegt dat de bedrijven, die hij zelf adviseert, het probleem van de verouderde netten niet aan de orde stellen omdat de materie „zeer gevoelig” ligt.

Hoogleraar Smit verklaarde verder dat vrijwel alle stroombedrijven monteurs hebben die niet voldoende zijn toegerust om storingen te verhelpen. Hij noemt dit „onverantwoord” en schrijft het probleem toe aan reorganisaties. Drie weken geleden werd bekend dat Eneco-medewerkers hierover alarm hadden geslagen. NRC Handelsblad meldde eerder dat de stroomvoorziening door Eneco gevaar loopt doordat monteurs storingen niet afdoende kunnen oplossen.

Eneco heeft dit tegengesproken. Een en ander heeft er wel toe geleid dat de DTe, de toezichthouder voor de energiesector, de betrouwbaarheid van de elektriciteitslevering gaat onderzoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer