Reacties van instellingen
Drs. G. Honkoop, raad van bestuur van Eleos: „De vraag hoe je de christelijke identiteit in de hulpverlening het beste kunt vormgeven, is niet zomaar te beantwoorden. Iedere soort hulp vraagt weer om een eigen invulling.
Het onderzoek ”Geloven in hulpverlening” heeft laten zien dat veel christelijke hulpverleners zich goed in staat voelen om geloof een plek te geven in de hulpverlening. Het punt is dat dit vaak nog niet op een methodische wijze gebeurt. Binnen Eleos hebben we dit onderkend en werken we bijvoorbeeld binnen onze woon- en werkbegeleiding met een methodiek waarin geloof een volledig geïntegreerd onderdeel van de begeleiding is.
De vandaag gelanceerde website www.geloveninhulpverlening.nl laat heel mooi zien hoe nieuwe media de afstand tussen pastoraat en hulpverlening kunnen verkleinen. Omdat voorgangers te maken hebben met ingewikkelde problematiek en daarbij een soms wat geïsoleerde positie innemen, bevat deze nieuwe site een forum dat alleen voor predikanten toegankelijk is. Het is anoniem: men kan een willekeurige naam aannemen, waarbij alleen de moderator kan nagaan of die persoon werkelijk voorganger is. Op dit forum kunnen zij kennis en ervaring uitwisselen. Dat is enorm belangrijk.”
J. van Dijke, directeur van de Riederborgh (ouderenzorg) en de Ridderzorg (thuiszorg): „We staan bekend als een christelijke organisatie, dus cliënten mogen ook ten aanzien van geloofszaken een passende reactie verwachten. Wel is het goed voor te stellen dat een ervaren verzorgende op bepaalde levensvragen gemakkelijker of beter reageert dan een leerling of stagiaire. Het punt is mijns inziens echter niet zozeer het beschikbaar zijn van instructies en voorschriften. Het is namelijk geen onderdeel van het vakkenpakket of van de taak-functieomschrijving, maar van je mens-zijn, je identiteit, van waaruit naastenliefde vorm en inhoud krijgt.
De Riederborgh besteedt sinds jaar en dag via (bij)scholingsdagen aandacht aan een aantal van deze thema’s. Er zijn periodieke scholings- en introductiedagen voor leerlingen, stagiaires en nieuwe collega’s. Ook in klein verband krijgt Bijbel lezen en bidden met en voor cliënten aandacht.
Speciale modules lijken mij vooralsnog niet nodig, wanneer spirituele zorg als vanzelfsprekend is ingebed in bestaande werkwijzen en middelen. Ook denk ik dat deze zorg alleen dan een kans krijgt wanneer medewerkers werken in een open klimaat. Mijn ervaring is dat hier (geestelijk) leiderschap essentieel is.”