Buitenland

Japan werkt aan satellieten om N-Korea te bespioneren

In het diepste geheim en onder bescherming van oorlogsschepen en oproerpolitie zijn vrijdag de nieuwste raketonderdelen gearriveerd bij de lanceerinstallatie van Japan op het eiland Tanegashima. Daar wordt in stilte de lancering voorbereid van spionagesatellieten die op Noord-Korea worden gericht.

AP
7 February 2003 20:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

Vanwege het internationale conflict over de hervatting van het Noord-Koreaanse atoomprogramma is de Japanse lancering meer dan ooit in nevelen gehuld. Het spionageproject, dat al vier jaar loopt, was oorspronkelijk bedoeld als waarschuwingssysteem voor militaire zetten van Noord-Korea.

De medewerkers van het Japanse ruimtevaartbureau wilden er vrijdag verder niets over zeggen, ook niet over de raket die net is gebracht. Volgens de Japanse media gaat het om een H-2A-tweetrapsraket. De raketcontainers, die gewoonlijk het opschrift Nasda hebben, waren deze keer blanco. Japan heeft vorig jaar al aangekondigd dat het eind maart twee observatiesatellieten wilde lanceren, maar mogelijk wordt de lancering nu geheimgehouden om de betrekkingen met Noord-Korea niet verder te laten verslechteren.

De Japanse regering besloot de satellieten te bouwen nadat Noord-Korea in 1998 een raketproef had gedaan waarbij de raket over Japan heen was geschoten. De proef alarmeerde Tokio en deed de regering besluiten haar communistische buurland beter in de gaten te houden. De spionagesatellieten kunnen foto’s van objecten van een meter maken in alle weersomstandigheden. Daarnaast kunnen de satellieten binnen 24 uur boven iedere gewenste plaats in de wereld worden geplaatst.

Noord-Korea probeert de crisissfeer al dagen op te stoken door te waarschuwen voor een Amerikaanse invasie. De Verenigde Staten houden echter vol dat zij de crisis met diplomatieke middelen willen oplossen.

Vrijdag berichtte het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA dat de VS „heel Korea in de as zullen leggen” en dat de Koreanen niet ontkomen aan „afschuwelijke kernrampen” als de extra troepen die de VS naar Azië hebben gestuurd niet worden tegengehouden. De waarschuwing was afkomstig van het Comité voor de Vreedzame Hereniging van het Vaderland, dat verantwoordelijk is voor de betrekkingen met Zuid-Korea. De Noord-Koreaanse regering probeert zo een wig te drijven tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer