Politiek

ChristenUnie en VVD ruziën door

De ChristenUnie wil voorlopig even geen zaken doen met de VVD. Onverstandig, vinden staatsrechtgeleerde Vis en ChristenUniesenator Schuurman. Maar ook wel weer begrijpelijk gezien de houding van de liberalen.

Pieter Jan Dijkman
23 September 2009 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 08:43
Slob: ...niet met de VVD bij Het Elfde Uur... - Foto ANP
Slob: ...niet met de VVD bij Het Elfde Uur... - Foto ANP

De ChristenUnie zou donderdag samen met de VVD, en met het CDA, de antikraakwet verdedigen, een gezamenlijk initiatief van de drie partijen. Zou. Want dat feestje gaat niet door.ChristenUniefractievoorzitter Slob is boos vanwege de motie van wantrouwen die VVD-leider Rutte vorige week bij de algemene beschouwingen tegen het kabinet indiende. Binnen een week samen een wetsvoorstel met de VVD verdedigen, dat gaat Slob wat te snel. „Je moet wel als een eenheid kunnen optreden.” Dat lukt nu „echt niet.”

Hoe zuiver is dat? Politiek moet toch altijd nuchter worden bedreven, zonder persoonlijke frustraties? Het is een geluid dat nogal eens klinkt vanuit de ChristenUnie.

Staatsrechtgeleerde en voormalig D66-senator Vis vindt het jammer, de opstelling van de ChristenUnie. „Het valt me tegen van de partij.” Persoonlijke ergernissen zouden niet de overhand mogen hebben, vindt hij. „Maar ik begrijp het ook wel weer”, voegt hij er in één adem aan toe.

„Het begon met die VVD-motie van wantrouwen tegen het kabinet. Dat was een rare demonstratie voor de tribune, pure demagogie. Het was een poging om concurrent Wilders te overschreeuwen.”

Een motie van wantrouwen moet je indienen vanuit de veronderstelling dat die kan worden aangenomen, zegt Vis, die in 1994 als informateur een belangrijk aandeel had in de totstandkoming van het eerste paarse kabinet. „De afweging moet zijn: willen wij in deze tijd een demissionaire regering, of willen wij een kabinet dat de crisis kan aanpakken?”

„We hebben te kampen met de ernstigste crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Met een demissionair kabinet stort je het land in een nog grotere crisis. Ik verwacht van serieuze politici dat ze zeggen: Een halfjaar windstilte is in deze tijd erger dan een kabinet dat andere keuzes maakt dan mijn partij.”

ChristenUniesenator Schuurman moest eigenlijk lachen, toenhij in de krant las over de oekaze van Slob. Een „speldenprik” noemt hij het. Een „beetje flauw” ook wel. „Een speldenprik zet geen zoden aan de dijk. Wat maakt het nu uit: die behandeling van de antikraakwet komt er toch wel. Ik zie niet in waarom dat niet nu al had gekund.”

Hij vindt dat de ChristenUnie en de VVD er samen, met de andere partijen, „de schouders onder moeten zetten.” „Wij zullen nog jarenlang over dit jaar, 2009, spreken; daar ben ik van overtuigd. Er zijn grote financiële problemen. Ze moeten ernst maken met de aanpak van deze crisis.”

Ja, hij heeft zich gestoord aan de algemene beschouwingen. Schuurman zegt het maar ronduit. „Van een klassieke bestuurderspartij als de VVD verwacht ik verantwoordelijkheidsgevoel, geen motie van wantrouwen. En van de regering verwacht ik visie. Het kabinet heeft tijdens de beschouwingen geen enkele richting aangegeven. Het gaat nu twintig werkgroepen instellen, maar zonder enige richtlijn. Dat vind ik kwalijk.”

Intussen ruziën de Tweede Kamerfracties van de ChristenUnie en de VVD door. Dinsdagavond wilde Slob aanschuiven in de televisiestudio van het EO-programma Het Elfde Uur. Maar de VVD, die er ook zou zijn, stak daar een stokje voor.

Schuurman hoopt dat de partijen elkaar snel weer vinden. „Misschien leidt dit akkefietje tot een goed gesprek tussen Slob en Rutte, onder vier ogen. Dat zou wenselijk zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer