Politiek

Oppositie wil ontslag „blunderende rechters”

De oppositiepartijen SP, PVV en Verdonk eisen dat rechters die grove fouten maken sneller ontslag krijgen. Hun pleidooi komt voort uit verontwaardiging over „de waanzinnige beslissing” van het gerechtshof in Arnhem om de gewelddadige vrouwenhandelaar Saban B. een week verlof te geven. B. is tijdens dat verlof gevlucht.

ANP
23 September 2009 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 08:43
Kamer eist Hirsch Ballin uitleg over ontsnapping Saban B. Foto ANP
Kamer eist Hirsch Ballin uitleg over ontsnapping Saban B. Foto ANP

„We moeten voorkomen dat blunderende rechters blijven zitten. Als je niet functioneert, dan vlieg je eruit”, zei Tweede Kamerlid Verdonk woensdag in een debat met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. SP–Kamerlid Van Velzen zei af te willen van de huidige praktijk waarin rechters voortdurend fouten kunnen maken, omdat ze zijn benoemd voor het leven. Ze pleit ervoor dat de Hoge Raad incompetente rechters kan ontslaan. „Rechters zijn nu eigen baas. De benoeming voor het leven is geen vrijbrief voor absurde vonnissen”, stelde Van Velzen.De regeringspartijen CDA en PvdA en oppositiepartijen VVD en GroenLinks wezen erop dat rechters al ontslagen kunnen worden, maar dat het parlement zich niet moet bemoeien met besluiten van individuele rechters. Het is aan de onafhankelijke rechtspraak zelf om te bepalen of een rechter kan aanblijven of niet, aldus CDA’er Van Haersma Buma. „Daar ga ik niet over en daar wil ik niet over gaan”.

Ook Hirsch Ballin waarschuwde dat de politiek zich niet boven de rechterlijke macht moet stellen. Hij sprak over „de dure plicht om de verantwoordelijkheid van onafhankelijke rechters te respecteren” en weigert een oordeel te geven over individuele rechters.

Parlement en kabinet moeten zich volgens Hirsch Ballin beperken tot het aanscherpen van de regels als blijkt dat die tekortschieten. Dat gaat Hirsch Ballin nu doen naar aanleiding van de zaak–Saban.

Verdonk wil dat rechters niet meer voor het leven worden benoemd, maar volgens Hirsch Ballin zou dat in strijd met de Grondwet zijn. De benoeming voor het leven wordt algemeen gezien als „essentiële waarborg” voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak, zei de minister. „Dat fundament wil ik graag handhaven”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer