Buitenland

China komt met klimaatplan

NEW YORK (AP) – China heeft dinsdag op een conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering ambitieuze plannen ontvouwd. Het belooft bossen ter grootte van Noorwegen aan te planten en binnen tien jaar vijftien procent van zijn energieverbruik te betrekken uit duurzame bronnen.

22 September 2009 19:34Gewijzigd op 14 November 2020 08:43
NEW YORK – China heeft dinsdag op een conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering ambitieuze plannen ontvouwd. Het belooft bossen ter grootte van Noorwegen aan te planten en binnen tien jaar vijftien procent van zijn energieverbruik te bet
NEW YORK – China heeft dinsdag op een conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering ambitieuze plannen ontvouwd. Het belooft bossen ter grootte van Noorwegen aan te planten en binnen tien jaar vijftien procent van zijn energieverbruik te bet

President Hu Jintao beloofde verder ’vastberaden en praktische stappen’ om meer kernenergie te gebruiken en het energierendement te verbeteren en de uitstoot van kooldioxide aanmerkelijk minder te laten groeien dan de economie. ‘Uit een gevoel van verantwoordelijkheid voor zijn eigen bevolking en de mensen in de hele wereld onderkent China het belang en de urgentie van het aanpakken van klimaatverandering’, zei Hu.De Amerikaanse president Barack Obama zei in zijn eerste toespraak tot de VN dat de Verenigde Staten ’vastbesloten’ zijn te handelen. Obama noemde de dreiging van klimaatverandering ’ernstig, urgent en groeiend’. De tijd om het tij te keren raakt op, voegde hij eraan toe.

VN–secretaris–generaal Ban Ki–moon opende de vergadering met een oproep aan regeringsleiders om het tempo van de onderhandelingen over een nieuw klimaatverdrag dat in december in Kopenhagen tot stand moet komen te versnellen. Het zou ’moreel niet goed te praten, economisch kortzichtig en politiek onverstandig’ zijn als brede overeenstemming uitblijft, zei Ban.

De VN–conferentie en de top later deze week van de G20 in Pittsburgh zetten druk op gendustrialiseerde landen om zich vast te leggen op emissiebeperkingen in 2013, en om armere landen financieel tegemoet te komen zodat zij minder kool verbranden en hun bossen in stand houden. Maar China en andere snelgroeiende landen zullen niet instemmen met bindende emissiebeperkingen. Hun ’moet niet gevraagd worden verplichtingen aan te gaan die hun ontwikkelingsstadium overstijgen’, zei Hu.

China en de Verenigde Staten produceren elk ongeveer twintig procent van alle broeikasgassen, die de temperatuur op aarde doen stijgen. De Europese Unie produceert veertien procent en Rusland en India elk ongeveer vijf procent. De EU vraagt andere rijke landen om eveneens de uitstoot in 2020 met twintig procent te verlagen ten opzichte van 1990. De nieuwe Japanse premier Yukio Hatoyama, wiens land vier procent van de broeikassen produceert, zei dat zijn land mikt op een reductie van 25 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer