Duizenden Hondurezen de straat op
TEGUCIGALPA (ANP/EFE/AFP) – Duizenden aanhangers van de afgezette Hondurese president Manuel Zelaya zijn maandag de straat opgegaan in de hoofdstad Tegucigalpa. Ze vieren de verrassende terugkeer van het staatshoofd dat eind juni het land was uitgezet.
Zelaya is vanuit het buitenland teruggekeerd in Honduras en zit nu in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa. Zelaya zei dat zelf voor de televisie. Later op de dag kwam een bevestiging van Celso Amorim, de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken.Amorim zei dat Zelaya onder bescherming van Brazilië staat. Verder liet Amorim weten dat zijn land streeft naar een vreedzame oplossing voor de politieke crisis in Honduras. De Hondurese interim–president Robert Micheletti, die Zelaya opvolgde, heeft Brazilië gevraagd de ex–president over te dragen aan de Hondurese justitie.
Voor het ambassadegebouw hadden duizenden medestanders van Zelaya zich verzameld. „Rehabilitatie of de dood", riep het verdreven staatshoofd ze toe.
De interim–regering stelde vanwege de terugkeer van Zelaya een avondklok in. Die werd later verlengd. De Hondurezen moeten ook dinsdag thuisblijven. Zo willen de machthebbers demonstraties voorkomen. Bovendien zijn alle vier internationale luchthavens in het land gesloten.
Eduardo Reina, een naaste medewerker van Zelaya, had eerder maandag voor de Venezolaanse televisie gezegd dat de afgezette president in een gebouw van de Verenigde Naties in Tegucigalpa zat. Micheletti, die Zelaya opvolgde, zei toen echter dat de afgezette president helemaal niet in Honduras was. Hij zou „rustig in een hotelsuite in Nicaragua" verblijven. Later erkende de interim–regering toch de terugkeer van Zelaya.
De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hield een spoedzitting over de terugkeer van Zelaya. OAS–topman José Miguel Insulza stelde dat de Hondurese interim–regering verantwoordelijk is voor de veiligheid van Zelaya en de Braziliaanse ambassade. De Amerikaanse regering riep de partijen in het Midden–Amerikaanse land op de kalmte te bewaren.
Zelaya werd op 28 juni afgezet. Op die dag zou een omstreden referendum worden gehouden, dat de weg zou kunnen vrijmaken voor de herverkiezing van de president. Meerderheden in de volksvertegenwoordiging en het hooggerechtshof wezen de volksraadpleging af.