Kassen besparen weinig energie
DEN HAAG - Energiebesparing in de glastuinbouw levert weinig resultaat op. Dit staat in het rapport Effectiviteit energiebesparingsbeleid in de glastuinbouw dat de Algemene Rekenkamer donderdag heeft gepubliceerd.aanhef (u13,1,0(Volgens de Algemene Rekenkamer gebruiken glastuinbouwbedrijven fiscale maatregelen die investeringen in energiebesparende technieken stimuleren volop, maar gaan deze bedrijven daardoor niet zuiniger met energie om.
Van de energiebesparende technieken die glastuinbouwbedrijven gebruiken, zoals klimaatcomputers, warmtebuffers en gevelisolatie, leidt bovendien alleen het gebruik van zogenoemde restwarmte tot aantoonbare energiebesparing. Restwarmte is warmte die vrijkomt bij elektriciteitsproductiebedrijven en in de industrie, die vervolgens voor ander gebruik wordt aangewend. In de glastuinbouw kan volgens de rekenkamer door gebruik van restwarmte het energiegebruik met 4 procent worden teruggebracht.
Ook andere manieren om energie te besparen worden volgens de Algemene Rekenkamer niet volledig door de tuinders benut. Het beleid van de overheid moet daarom niet alleen gericht zijn op investeren in energiebesparende technieken, maar ook op het gebruik en het gedrag van de tuinders, aldus het rapport.
De Algemene Rekenkamer concludeert ook dat bedrijven die kassen van moderner glas hebben zuiniger met energie omgaan. Het energiegebruik per eenheid product wordt hiermee met 7 procent verminderd.
Het beleid van de overheid is gericht op de ontwikkeling van nieuwe glastuinbouwlocaties die zowel modern glas als restwarmte gebruiken. Deze locaties komen echter pas op langere termijn voorhanden door beperkte ruimte en een lange voorbereidingstijd.
De glastuinbouw is de belangrijkste energiegebruiker binnen de landbouwsector en zorgt voor 80 procent van de CO(in2(-uitstoot van de hele landbouwsector. In 2000 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen door de glastuinbouw ruim 10 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland.
Volgens staatssecretaris Van Geel (Milieu) hebben de regelingen voor energiebesparingen wel degelijk zin. Er wordt immers gebruik van gemaakt. Zijn woordvoerder wees er donderdag op dat de rekenkamer ook niet kan zeggen waarom het energiegebruik hierdoor niet daalt. Volgens Van Geel moet daarom nader uitgeplozen worden waarom de tuinders zo veel energie blijven gebruiken.
Voorzitter Hoogervorst van de LTO Glastuinbouw wijst met de beschuldigende vinger naar de overheid. Wat glastuinders aan de ene kant bereiken met investeringen in energiebesparing, doet de overheid aan de andere kant teniet, zei hij donderdag in een reactie. „Het moet afgelopen zijn met tegenstrijdig beleid waardoor het effect van energiebesparing verdampt.” Als voorbeelden van slecht beleid noemt hij de ellenlange procedures bij de herindeling van kassengebieden en regels van de overheid die niet goed op elkaar afgestemd zijn.
Een andere manier om energie te besparen is de plaatsing van groenhagen op de juiste plekken rondom tuinbouwgebieden. Hierdoor stijgt de temperatuur en dat bespaart veel energie, zegt ES Consulting, specialist in energetische stedenbouw.
Enkelglas zoals dit veelvuldig wordt gebruikt in de kassenbouw heeft als negatief effect dat het veel warmte afstraalt. Door koude en wind wordt deze afstraling van warmte verhoogd. Het creëren van een windluw gebied zal dit verminderen. De kas zal hierdoor minder warmte gaan afstralen aan de omgeving en dit zal een reductie tot gevolg hebben op de stookkosten.
Bijkomend effect voor de glastuinbouwsector is dat doordat het kassengebied omsloten is door groenhagen het concept er ook voor zal zorgen dat ’s nachts de kunstlichtuitstoot wordt verminderd. Andere positieve gevolgen zijn onder andere een verminderde uitstoot van CO(in2( doordat de groenhagen dit opvangen en minder geluidshinder.