Vredesproces M-Oosten nog steeds vast
De Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, heeft vrijdag Israël verlaten zonder dat hij afspraken heeft kunnen maken over de hervatting van het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen.
Dat hebben Israëlische media gemeld.Mitchell had voor volgende week bij de Verenigde Naties in New York een gesprek willen regelen tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Amerikaanse president Barack Obama en de Palestijnse president Mahmud Abbas.
De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat zei dat gisteren geen akkoord is bereikt over een ontmoeting in New York. Israël zou niet hebben willen toegeven aan de Palestijnse eis de uitbreiding van de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te bevriezen.
Mitchell probeerde van de Israëlische regering een compromis los te krijgen dat zowel voor de Amerikaanse regering als de Palestijnen aanvaardbaar is.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft met eerdere verklaringen hoop bij de Arabieren gewekt dat beweging in het vredesproces mogelijk is. Mitchells missie is nu dus na een week echter geëindigd zonder dat een overeenkomst is bereikt.
Intussen heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties (IAEA) gisteren op zijn algemene vergadering een resolutie aangenomen waarin het atoomprogramma van Israël wordt bekritiseerd. Het was voor het eerst in achttien jaar dat een dergelijke resolutie in stemming werd gebracht.
De door Arabische landen ingediende resolutie, waarin bezorgdheid wordt geuit over de „nucleaire potentie” van Israël, werd aangenomen met 49 tegen 45 stemmen en zestien onthoudingen. Islamitische landen en ontwikkelingslanden steunden de resolutie. De Verenigde Staten en de landen van de Europese Unie stemden tegen.
Sinds 1991 had Israël steeds weten te voorkomen dat een resolutie over zijn nucleaire programma in stemming werd gebracht op de jaarlijkse algemene vergadering van het IAEA. Achttien jaar geleden werd ook een resolutie aangenomen waarin Israël werd bekritiseerd. Israël heeft nooit officieel toegegeven dat het kernwapens bezit, maar algemeen wordt aangenomen dat dit wel het geval is. Het land weigert tot nu toe het non-proliferatieverdrag, tegen de verspreiding van kernwapens, te ondertekenen.
De vertegenwoordiger van Israël, David Danieli, noemde de resolutie „een rookgordijn”, bedoeld om te verhullen dat Iran en Syrië zelf kernwapens willen ontwikkelen. Israël zal de resolutie dan ook naast zich neerleggen.
De Iraanse afgevaardigde Ali Asghar Soltanieh zei dat de resolutie moet worden gezien als een waarschuwing aan het adres van de VS en andere landen die Israël steunen.
„De Amerikaanse regering is duidelijk gemaakt dat ze Israël niet tegen elke prijs moet blijven steunen”, zei hij.
Deskundigen van het Atoomagentschap zijn van mening dat Iran in staat is een atoombom te vervaardigen en dat het land werkt aan raketten die kernkoppen kunnen dragen. Dat staat in een vertrouwelijk rapport dat in handen is gekomen van het persbureau AP.