Fusie Fortis en ABN niet meer zeker
De fusie tussen ABN AMRO en Fortis staat op losse schroeven door het afketsen van de verkoop van ABN-dochter HBU aan Deutsche Bank.
Minister van Financiën Bos wilde HBU verkopen om tegemoet te komen aan de eisen die Europees Commissaris Kroes (Mededinging) stelt aan het samengaan van ABN AMRO en Fortis.Omdat de genationaliseerde banken samen een te dominante positie op de Nederlandse markt zouden krijgen, had de Europese Commissie eerder geëist dat er kantoren moesten worden afgestoten. Bos gaf in een reactie aan opnieuw in gesprek te gaan met de Europese Commissie over de voorwaarden die aan de integratie van Fortis en ABN AMRO worden gesteld.
Het afketsen van de deal met Deutsche Bank noemde hij een „tegenvaller.” „De snelste route om verder te gaan met de integratie van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland kan nu niet doorgaan.” De minister wilde niet ingaan op de vraag of er al nieuwe potentiële kopers voor HBU gevonden zijn.
Deutsche Bank meldde gisteren aan het ministerie van Financiën dat het niet verder wil onderhandelen over de aankoop van HBU. Volgens ingewijden was de bank het niet eens met aanvullende eisen die het ministerie had gesteld. Volgens het ministerie is dat niet waar. „Wij zijn altijd bereid geweest ieder onderwerp te bespreken met Deutsche Bank.”
De vakbonden FNV en De Unie toonden zich in een reactie bezorgd over de gevolgen die het uitblijven van de fusie heeft voor de werknemers van de betrokken banken. „Zonder integratie hebben we een groot probleem”, stelde Joop Hofland van De Unie.
De bonden deden dan ook een beroep op Kroes om haar eisen bij te stellen. „Kroes moet zich afvragen of dit nog wel nodig is”, zei FNV-bestuurder Carla Kiburg. „De situatie is nu volstrekt anders dan toen de beslissing genomen werd.” Vorig jaar was al een verkoopovereenkomst gesloten met Deutsche Bank voor HBU voor 700 miljoen euro. Deze overeenkomst verviel toen de staat ABN AMRO overnam.