Turkije wil overleg Syrië-Israël
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag zijn Syrische gast president Bashar Assad tijdens een onderhoud in Istanbul dringend verzocht de in een impasse geraakte vredesbesprekingen met Israël vlot te trekken. Assad antwoordde dat de huidige Israëlische regering geen vredespartner is.
Turkije, dat vorig jaar indirect tussen Syrië en Israël bemiddelde, bood zijn diplomatieke diensten aan toen Syrisch-Israëlische vredesonderhandelingen in maart vrijwel meteen na het aantreden van de regering-Netanyahu werden afgebroken. De huidige Israëlische regering wordt in de Arabische en de islamitische wereld, en zeker in Damascus, als aanzienlijk conservatiever gezien dan vorige Israëlische regeringen.Assad zei dat „Israël opnieuw heeft laten zien dat het eenvoudig niet geïnteresseerd is in vrede.” Hij vervolgde: „Israël heeft alle vredesonderhandelingen tot dusver opgeblazen; het heeft in Libanon een bloedbad aangericht, het heeft Gaza aangevallen.”
De Syrische president herhaalde een eerdere verklaring van zijn minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem en zei dat Israël aan de onderhandelingstafel alleen ‘virtueel’ aanwezig is.
De Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, spreekt vrijdag voor de derde keer in één week premier Netanyahu. De gesprekken hebben tot dusverre niets opgeleverd.
Mitchell probeert de Israëlische regering ervan te overtuigen dat die als eerste stap de bouwactiviteiten in de Israëlische kolonies in de bezette gebieden moet stilleggen. Netanyahu’s coalitieregering lijkt, net als eerdere Israëlische kabinetten, volstrekt niet van plan de kolonisatie af te zwakken.
Mitchell sprak dinsdag al met Netanyahu en later met de Palestijnse president Mahmud Abbas. Woensdag sprak hij Netanyahu opnieuw. De Amerikaanse regering wil dat Israël de bouwactiviteiten stopzet als startpunt voor gesprekken met de Palestijnen en andere Arabieren. Als blijk van toenadering en van een nieuwe start van de Midden-Oostendiplomatie van Washington zouden de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Palestijnse ambtgenoot Abbas en premier Netanyahu elkaar spoedig samen kunnen treffen rond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Netanyahu heeft een stopzetting van verscheidene maanden van de bouwactiviteiten op de Westoever aangeboden. Netanyahu hoopt dat zijn voorstel voor beperkte bevriezing de steun van Washington zal krijgen. In dat geval zou hij zijn regeringscoalitie niet op het spel hoeven zetten.