Binnenland

De Geus gaat fraude in zorg onderzoeken

Binnen een maand komt minister De Geus van Volksgezondheid met een rapport dat aangeeft waar fraudegevoelige punten zitten in het zorgstelsel en wat daaraan kan worden gedaan. Het rapport moet ook inzicht bieden in de aard en de omvang van de fraude in de zorg.

ANP
6 February 2003 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:07
DEN HAAG - Minister De Geus van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer over de zorgfraude. - Foto ANP
DEN HAAG - Minister De Geus van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer over de zorgfraude. - Foto ANP

Minister De Geus, die er weinig vertrouwen in heeft dat de omvang van de fraude helemaal duidelijk wordt, beloofde het rapport woensdag aan een kritische Tweede Kamer. Die vindt dat ze veel te laat is geïnformeerd over de rapporten over zorgfraude, die vorige week via de pers naar buiten kwamen. De schattingen over de omvang van de fraude lopen uiteen van honderden miljoenen tot een paar miljard euro.

„Het toont aan dat er veel mis is in de zorg”, aldus CDA-woordvoerder Buys. „Het gaat om de hele cultuur in de zorg.” Hij wil hierover een veel breder debat. „Dit is de opmaat tot een volgend debat.”

De twee gewraakte rapporten zijn van Zorgverzekeraars Nederland en van het openbaar ministerie, en stammen allebei al uit 2001. Ze geven het beeld dat iedereen in de zorg, van patiënten tot artsen, apothekers en fysiotherapeuten, sjoemelt met rekeningen of declaraties en dat dat heel gemakkelijk gaat. Er worden rekeningen ingediend voor behandelingen in het buitenland die nooit zijn uitgevoerd, rekeningen worden vervalst en mensen die niet verzekerd zijn, laten zich behandelen op een verzekeringspas van een ander.

De Tweede Kamer vindt het onbegrijpelijk dat het rapport van het OM niet onmiddellijk is aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid. Pas in het voorjaar van 2002, een halfjaar na verschijning, belandde het op het departement. Rijkelijk laat, vindt ook De Geus. Zijn collega Donner van Justitie vond dat niet zo gek. Het rapport is opgesteld voor de zorgsector en geeft een beeld van de lopende zaken. Het geeft geen cijfers over de omvang van de fraude.

Dat doet het rapport van de zorgverzekeraars wel. Maar dat heeft het ministerie nooit gekregen. Het is wel opgevraagd, maar de organisatie wilde het niet geven omdat de cijfers niet hard waren, aldus De Geus. Ook was de organisatie bang dat mensen ervan konden leren hoe zij kunnen frauderen. Wel begrijpelijk, maar toch niet goed, vindt De Geus. Hij heeft Zorgverzekeraars Nederland inmiddels nadere informatie gevraagd en verzocht nog een dergelijk onderzoek uit te voeren.

Donner wees erop dat het OM alleen tegen fraude kan optreden als er aangifte wordt gedaan en dat gebeurt niet vaak. Sinds 1998 zijn bij het meldpunt fraude hierover 179 meldingen binnengekomen. De meeste gevallen betroffen slechts informatie en er zaten maar vijftien meldingen van aangifte bij. Daarnaast zijn in die tijd bij de politie nog 29 gevallen van fraude gemeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer