Melkstaking grijpt om zich heen
Steeds meer boze boeren weigeren hun melk af te leveren. Inmiddels doen ongeveer 40.000 melkveehouders in Europa mee aan de melkstaking om hogere prijzen af te dwingen, meldde de boerenorganisatie European Milk Board woensdag in Brussel.
Belgische boeren hebben woensdagmiddag miljoenen liters melk gedumpt in de Waalse stad Ciney. Naar eigen zeggen verspreidden ze 5 á 6 miljoen liter. Dat is meer dan de totale dagproductie van alle koeien in de Belgische deelstaat Wallonië.In Luxemburg is dinsdag 50.000 liter vergoten. In Frankrijk, Duitsland en andere landen gaat ook melk in het riool. „Uiteraard kun je je afvragen of melk weggooien moreel te verantwoorden is met zoveel honger in de wereld”, zegt Sieta van Keimpema, de Nederlandse vicevoorzitter van de European Milk Board. „Maar wij hebben ook een verantwoordelijkheid naar onze eigen familie toe. Onze kinderen willen ook boer kunnen worden”.
Melkveehouders krijgen nog ongeveer 20 á 24 cent per liter melk. Ze zeggen minstens 40 cent per liter nodig te hebben om uit de kosten te komen. „De situatie is catastrofaal”, zegt de Duitse voorzitter van de European Milk Board, Romuald Schaber. „Met deze prijzen kan in Europa geen melk meer geproduceerd worden. De bedrijven bloeden leeg: boeren kunnen de rekeningen niet meer betalen”.
De melkveehouders leggen de schuld bij de liberale politiek van de Europese Commissie. Die verhoogt de melkquota. In 2015 verdwijnen ze zelfs.
Als oplossing eisen de boeren dat de EU meehelpt de melkproductie te verlagen. Brussel zou moeten betalen, als melkveehouders vrijwillig minder melk produceren. „Een of twee koeien per bedrijf minder: dat maakt voor de bedrijfsvoering niet veel uit. Maar voor heel Europa scheelt dat wel”, verwacht Van Keimpema. De geplande verhoging van het EU–melkquotum komend voorjaar moet sowieso in de koelkast, vindt de actievoerster.
In Nederland zegt 70 procent van ondervraagde boeren bereid te zijn om minder melk te leveren, als dat een kostendekkende prijs oplevert, zo blijkt uit een recente enquête van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).
Een groep boeren van Dutch Dairymen Board (DDB) voerde maandag enkele uren actie bij het distributiecentrum Schuitema in Woerden. Met tractoren blokkeerden de boeren het distributiecentrum van de C1000–supermarkten.