Economie

„Kroes neemt juiste beslissing bij ING”

Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft juist gehandeld door niet akkoord te gaan met de voorwaarden van de staatshulp die Nederland eind januari gaf aan bankverzekeraar ING. Het ligt voor de hand dat de partijen weer terug gaan naar de onderhandelingstafel en dat de garanties voor de bankverzekeraar worden ingeperkt.

Redactie economie
16 September 2009 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 08:40
„Kroes neemt juiste beslissing bij ING.” Foto ANP
„Kroes neemt juiste beslissing bij ING.” Foto ANP

Dat zei financieel expert Jac Kragt, schrijver van het boek ”De Kredietcrisis”, dinsdag. „Het is duidelijk dat de Europese Commissie de transactie niet marktconform vindt, anders had ze hem wel goedgekeurd. Ik ben het hiermee eens, want het is duidelijk dat Nederland te veel heeft betaald.”Gisteren zei Europees commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) twijfels te hebben over „de waardering en de verdeling van de lasten” van de transactie. Bij staatssteun moet er „een passende vergoeding worden betaald en mogen banken geen onterechte voordelen krijgen”, aldus de commissaris.

Kroes breidt een lopend onderzoek naar de staatssteun uit en roept „de Nederlandse autoriteiten” op om „twijfels van de Commissie weg te nemen.” Als ze daar niet in slagen, zou de Commissie kunnen eisen dat „de Nederlandse overheid een hogere vergoeding moet krijgen.”

De Nederlandse staat nam eind januari 80 procent over van de Amerikaanse hypothekenportefeuille van ING, die een zogenoemde nominale waarde heeft van 30 miljard euro. Van de overgenomen delen garandeert de staat 90 procent. Omdat de toenmalige marktprijzen ongeveer 65 procent bedroegen van de nominale waarde, was dat destijds volgens Kragt te veel.

In januari raamde Kragt al dat de staat zo’n 6 miljard euro te veel heeft betaald. De expert zegt dat de nieuwe onderhandelingen ertoe kunnen leiden dat de staat zich straks garant stelt voor een lager percentage, waarschijnlijk ergens tussen de 65 en 90.

„Het zou ongewenst zijn de garantie geheel te annuleren, dus zal het eerder uitdraaien op een compromis”, aldus Kragt. Dat zou betekenen dat de waarde van de staatssteun voor ING enkele miljarden euro’s lager uitvalt.

Minister van Financiën Bos schoot ING eind januari te hulp door beleggingen op de Amerikaanse hypotheekmarkt van het concern over te nemen. Het gaat om een portefeuille obligaties met een zogenoemde nominale waarde van 30 miljard euro, waarvan Bos 80 procent overnam.

„Ik denk dat we een faire premie in rekening hebben gebracht bij ING”, zei Bos gisteravond in het televisieprogramma Pauw & Witteman. Hij vindt een hogere premie niet nodig.

De commissie kan bepalen dat de premie toch hoger moet. In dat geval houdt Bos meer geld over in de schatkist. „Dat is in deze tijden ook welkom”, zei de minister, die erop wees nog in gesprek met de commissie te zijn over de kwestie.

Eind maart liet Kroes weten de transactie voor een periode van zes maanden goed te keuren, maar zei deze ook te gaan onderzoeken. Nu verlengt ze de voorlopige goedkeuring, maar wil dus wel meer informatie van Financiën. ING liet in een reactie weten „kennis te hebben genomen van het besluit. We kijken vooruit naar verdere constructieve besprekingen met het ministerie van Financiën en de Europese Commissie”, aldus een zegsman.

Een financiële tegenvaller kan ING niet goed gebruiken. In oktober vorig jaar kreeg het concern al 10 miljard euro staatssteun van Bos. Onder topman Jan Hommen is ING juist bezig geld op te halen via de verkoop van bedrijfsonderdelen. Er zijn al wat transacties geweest, maar de laatste tijd is het stil wat dat betreft.

Verder heeft de bankverzekeraar er net als andere financiële instellingen last van dat particulieren en bedrijven straks vaker leningen niet kunnen terugbetalen als gevolg van de economische crisis.

Door de twijfel van de Eurocommissaris verloor het aandeel ING op de beurs 2,6 procent tot 10,63 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer