Binnenland

Duizenden herdenken 13-jarige Sedar

Tijdens twee stille tochten hebben duizenden mensen, onder wie veel jongeren, woensdag in Rotterdam-Zuid hun afschuw geuit over de dood van de 13-jarige Sedar Soares. ’s Middags gingen ruim 1000 leerlingen en hun leraren de straat op. ’s Avonds volgde een stille tocht met bewoners en lokale bestuurders.

ANP
6 February 2003 10:10Gewijzigd op 14 November 2020 00:07
ROTTERDAM - Leerlingen van de Rotterdamse scholengemeenschap Maarten Luther legden gisteren bloemen op de plek bij metrostation Slinge waar zaterdagavond hun 13-jarige medescholier Sedar Soares werd neergeschoten. Ruim 1000 vooral jonge mensen liepen gist
ROTTERDAM - Leerlingen van de Rotterdamse scholengemeenschap Maarten Luther legden gisteren bloemen op de plek bij metrostation Slinge waar zaterdagavond hun 13-jarige medescholier Sedar Soares werd neergeschoten. Ruim 1000 vooral jonge mensen liepen gist

Aan de tweede tocht deden enkele duizenden mensen mee. De tocht begon tegen 19.30 uur en voerde van Plein 1953 in Rotterdam-Zuid naar het parkeerdek bij metrostation Slinge, waar Sedar zaterdag werd neergeschoten. Een dag later overleed hij. Net als ’s middags legden deelnemers aan de stille tocht ook ’s avonds bloemen op het parkeerdek, waar de emoties opnieuw hoog opliepen. Veel jongeren bezochten na de tocht de kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekte Ontvangenis, waar de jonge Kaapverdiaan lag opgebaard.

Leden van Transvalia, de voetbalvereniging waarvan Sedar lid was, liepen mee in de tocht, in de blauwwitte shirtjes van hun club. Het bestuur van de club overhandigde de moeder van Sedar een ingelijst clubshirt met daarop de namen van Sedars teamgenoten.

Burgemeester Opstelten en wethouder Bolsius bevonden zich ook onder de deelnemers, net als vertegenwoordigers van de deelgemeente Charlois, Tweede-Kamerlid Varela van de LPF en familieleden van Sedar. Opstelten stelde een werkbezoek aan Kaapverdië een dag uit omdat hij bij de stille tocht wilde zijn.

De burgemeester zei voor de tocht nogmaals dat hij het schietincident onaanvaardbaar vindt. Sedar werd tijdens het gooien van sneeuwballen beschoten. „Het ging om onschuldige pret die beantwoord werd met een kogel. Wij kunnen dit als samenleving niet tolereren. Samen moeten we strijden voor een leefbare en veilige stad.”

’s Middags liepen al ruim duizend leerlingen van scholengemeenschap Maarten Luther,waar Soares op school zat, mee in de stille tocht. De zus en de moeder van de doodgeschoten scholier waren ook bij de herdenkingstocht. Op het moment dat de eerste aanwezigen terugkeerden naar school en anderen zich opmaakten om bloemen en tekeningen achter te laten, week de menigte uiteen om de geëmotioneerde familie door te laten.

Sedar raakte zaterdagavond gewond op het parkeerdek. Volgens verklaringen gooide hij sneeuwballen met vriendjes. Ze raakten een auto waaruit een man stapte die begon te schieten op de jongens. Sedar werd getroffen, de anderen bukten tijdig.

De dader is nog spoorloos. De politie heeft met alle jongeren gesproken die op het parkeerdek waren toen er op hen werd geschoten. Het vinden van volwassenen die eveneens dekking zochten voor de kogels verloopt moeizaam. Waarom omstanders zich niet melden, is de politie een raadsel. „Als je ziet dat kinderen worden beschoten, dan meld je je toch? Ook als je weinig hebt gezien, alles kan helpen. Dit is zoiets afschuwelijks. Het is krankzinnig dat een 13-jarige jongen wordt doodgeschoten.”

D. Roodvoets, algemeen directeur van scholengemeenschap Maarten Luther, bestempelde ’s middags de tocht vooral als een teken van medeleven met de familie. En als een teken van protest, want „als dit de toekomst is, als dit de samenleving wordt, dan is het geen samenleven, maar overleven.”

Sedar Soares wordt zaterdag begraven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer