Eerbetoon aan stoere molenaars
ANTHONIEPOLDER – Sinds ruim een jaar staat-ie er weer in volle glorie bij: de Poldersche Molen van Sint Anthoniepolder. Molenaar Gerrit Knol dook in de historie en stelde een boek samen.
Het boek met cd-rom wordt zaterdag, op Open Monumentendag, gepresenteerd. „Toen ik een leuk verhaal over mijn molen tegenkwam, werd ik enthousiast”, zegt Knol. „Al snel kwam ik van alles tegen. Uiteindelijk ben ik vijf jaar bezig geweest. Aanvankelijk dacht ik helemaal niet aan een boek, maar toen ik de eerste honderd bladzijden op papier had, dacht ik: Nu moet het ervan komen.”Knol achterhaalde niet alleen de geschiedenis van de molen, maar betrok in zijn onderzoek ook de geschiedenis van de polder. „Het is een boek geworden voor iedereen. Ook voor liefhebbers van de streek. Je proeft de sfeer van harde, stoere werkers. Je mag het boek dan ook gerust zien als eerbetoon aan hen. Ik ben verknocht aan dit eiland en aan de molen.”
Ook molenaars komen in het boek ruim aan bod. Om de teksten in de oude geschriften toegankelijk te maken, heeft Knol een uitleg over oude maten, afstanden en geld opgenomen. Hij kreeg hierbij hulp van oud-Streekmuseumconservator Alex van der Woel.
Het jaar 1468 geldt ongeveer als de oudste datum waarop voor het eerst een molen in de polder ter sprake komt. De huidige molen stamt uit 1749. Knol vond het originele bestek en nam dat compleet op in het boek. „De molen is qua spanwijdte nog altijd een van de grootste van Nederland. Bijzonder is ook dat er in de 19e eeuw ijzeren onderdelen in de molen kwamen, zeer revolutionair.”
Het boek gaat ook in op de vervalperiode in de vorige eeuw. „Er is overwogen om de boel in brand te steken, maar aangezien de toenmalige molenaar er varkens en kippen hield, ging dat niet door.”