Kabinet zoekt extra besparingen
Het kabinet laat door hoge ambtenaren onderzoeken hoe op een aantal beleidsterreinen 20 procent kan worden bezuinigd. Dat staat in de Miljoenennota die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, zo hebben bronnen rond het kabinet bevestigd.
Het gaat om bezuinigingen op de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid, de zorg en uitgaven van departementen.De begrotingsstukken voor 2010 werden vrijdag verspreid onder Tweede Kamerleden. De pers krijgt dit jaar pas op Prinsjesdag, dinsdag, na de lezing van de Troonrede, alle officiële stukken.
De NOS zei gistermiddag al inzage te hebben gekregen in de Miljoenennota. De gemiddelde Nederlander gaat er volgend jaar 0,25 procent in koopkracht op achteruit. Mensen met hogere inkomens en mensen zonder werk zijn relatief het slechtst af. De laagste inkomens leveren niet in, maar krijgen er ook niets bij, aldus de NOS.
De cijfers van de omroep komen overeen met in augustus al uitgelekte ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Zo zal de werkloosheid in 2010 oplopen tot 615.000 mensen, 8 procent van de beroepsbevolking. Het tekort van de overheid komt in 2010 uit op 36,5 miljard euro, 6,3 procent van het bruto binnenlands product.
Het kabinet besloot dit voorjaar om in 2009 en 2010 miljarden te investeren in de economie om Nederland door de recessie te helpen. Maar in 2011 staan er al voor 1,8 miljard aan bezuinigingen op stapel en dat wordt de jaren erna alleen maar meer.
Premier Balkenende en minister Bos van Financiën konden vrijdag officieel nog niet reageren op de uitgelekte berichten. Wel zei Bos over de koopkrachtcijfers: „Als ze kloppen, hebben we ongelooflijke mazzel. Dan mogen we in onze handen knijpen dat we over twee jaar gezien tijdens de grootste crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw toch de koopkracht weten te verbeteren.” Dit jaar stijgt de koopkracht namelijk nog fors.
Kamervoorzitter Verbeet herinnerde de Kamerleden vrijdagmiddag nog eens aan hun geheimhoudingsplicht toen in de media berichten verschenen „waarvan de inhoud de indruk wekt dat de geheimhouding rondom de rijksbegroting mogelijk is geschonden.” De geheimhoudingsplicht blijft „onverkort van kracht”, waarschuwde Verbeet.