Buitenland

Kritiek op bevrijdingsactie journalist in Kunduz

De geslaagde bevrijdingsactie in Afghanistan voor een verslaggever van de Amerikaanse krant The New York Times is lang niet door iedereen positief ontvangen.

Buitenlandredactie
11 September 2009 08:21Gewijzigd op 14 November 2020 08:38

De man kwam weliswaar vrij, maar de prijs was hoog. Zijn Afghaanse tolk, twee Afghaanse burgers en een Britse commando kwamen om het leven tijdens de operatie in de noordelijke provincie Kunduz.De commando-eenheid van het Britse leger zou volgens diverse bronnen te vroeg hebben ingegrepen. Zo zou het Rode Kruis op dat moment nog druk doende zijn geweest met kansrijke onderhandelingen over de vrijlating van de journalist en zijn Afghaanse collega.

Talibanstrijders hadden de Iers-Britse journalist Stephen Farrell en zijn tolk-regelaar Sultan Munadi zaterdag ontvoerd in het dorp Omar Kheil. Ze waren daarheen gereisd om verslag te doen van de nasleep van een incident met twee tankauto’s, die waren gekaapt door de taliban. Gevechtsvliegtuigen van de internationale troepenmacht in Afghanistan verwoestten de vrachtwagens, waarbij tussen de 56 en de 150 doden vielen. Mogelijk verloren tientallen burgers het leven.

Na vier dagen slaagde het Britse leger erin de gijzelaars te traceren. Vervolgens werden commando’s en Afghaanse militairen met helikopters kort voor zonsopgang gedropt om de gevangenen te bevrijden.

De militairen raakten verwikkeld in een hevig vuurgevecht met de taliban. Munadi, een Britse commando en een Afghaanse vrouw en haar dochter kwamen om het leven tijdens de schotenwisseling. Farrell overleefde de operatie wel.

De Internationale Raad voor Veiligheid en Ontwikkeling meldde gisteren dat de taliban in 80 procent van Afghanistan inmiddels permanent aanwezig is. Vooral ten opzichte van 2008 is de aanwezigheid van de taliban met 72 procent sterk gegroeid. In het noorden van het land, een voorheen vreedzaam gebied, nam de raad een scherpe stijging in talibanactiviteiten waar.

Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in New York verdreven Amerikaanse troepen en hun bondgenoten de taliban, die tot dan in Afghanistan aan de macht waren.

Hamid Karzai, de president van Afghanistan, kampt intussen met nieuwe tegenslag in zijn strijd voor een tweede ambtstermijn. De Electorale Klachten Commissie (ECC) heeft bepaald dat de resultaten van zeker 83 kieslokalen ongeldig zijn, omdat hiermee gefraudeerd is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer