Politiek

Kamer: Niet tornen aan geld voor moeders

Het budget voor ontwikkelingssamenwerking krimpt door de recessie, maar dat mag er niet toe leiden dat er minder geld beschikbaar komt voor de strijd tegen moedersterfte in de derde wereld.

Kees de Groot
9 September 2009 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 08:37
DEN HAAG – Het budget voor ontwikkelingssamenwerking krimpt door de recessie, maar dat mag er niet toe leiden dat er minder geld beschikbaar komt voor de strijd tegen moedersterfte in de derde wereld. Foto ANP
DEN HAAG – Het budget voor ontwikkelingssamenwerking krimpt door de recessie, maar dat mag er niet toe leiden dat er minder geld beschikbaar komt voor de strijd tegen moedersterfte in de derde wereld. Foto ANP

Dat betoogde SP’er Irrgang dinsdag op het Plein voor de Tweede Kamer tijdens een openbaar debat georganiseerd door ontwikkelingsorganisatie Simavi.Irrgang kreeg bijval van PvdA-Kamerlid Gill’ard. Ook CDA’er Ferrier zei dat moedersterfte hoog op de politieke agenda moet blijven staan.

Gill’ard vond het nog te vroeg om al een amendement aan te kondigen op de begroting voor ontwikkelingssamenwerking om meer geld uit te trekken voor de strijd tegen moedersterfte. „Laten we eerst afwachten waar de minister mee komt.”

Directeur R. Sasse van Simavi reageerde blij op de stellingname door de Kamerleden. „Het is fantastisch om dit te horen, want we maken ons grote zorgen over wat de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking gaan betekenen voor moeders.”

De strijd tegen moedersterfte is een van acht Millenniumdoelen van de VN. Elk jaar sterven zeker 500.000 vrouwen –gemiddeld ongeveer één per minuut– tijdens de zwangerschap of de bevalling. Dat aantal moet in 2015 met 75 procent omlaag. Zoals het er nu naar uitziet, wordt dat doel niet gehaald. Simavi is daarom een estafette begonnen langs 21 gemeenten, om aandacht te vragen voor de problematiek. Dinsdag deed de organisatie Den Haag aan. De estafetteactie eindigt op 26 september in Den Haag.

CDA-Kamerlid Ferrier benadrukte dinsdag het belang van voldoende en goed opgeleide vroedvrouwen in ontwikkelingslanden. Gill’ard zei na afloop van het debat dat overheden in arme landen de rechten van vrouwen beter moeten waarborgen door op te treden tegen verkrachtingen.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) liet eerder weten veilige abortussen te gaan promoten. Dat kwam hem destijds op scherpe kritiek van ChristenUnie en SGP te staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer