Risico gehoorschade door te harde muziek
Ruim 40 procent van de Nederlandse jongvolwassenen dreigt problemen te krijgen met het gehoor doordat ze luisteren naar te harde muziek.
Eén op de tien jongeren loopt waarschijnlijk zelfs het risico op zeer ernstige en blijvende schade. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Ineke Vogel van het Erasmus Medisch Centrum woensdag in Rotterdam promoveert.De meeste schade wordt veroorzaakt door de draagbare muziekspeler, zoals de iPod en mp3- en mp4-spelers. Een kwart van de jongeren geeft aan naar te harde muziek te luisteren via een draagbare speler. Discotheken en popconcerten scoren eveneens hoog. Samen zijn zij goed voor 23 procent van de schade.
Aan het onderzoek hebben ruim 1500 jongeren meegedaan in de leeftijd van 12 tot 19 jaar verspreid over vijftien middelbare scholen in Nederland.
Gehoorproblemen die volgens het onderzoek kunnen optreden zijn onder andere gehoorverlies en oorsuizingen. Vogel schat dat bijna één op de tien jongeren grote problemen krijgt als het luistergedrag niet wordt aangepast. Het gaat dan om problemen als vermoeidheid, depressie, sociaal isolement of arbeidsongeschiktheid.
Jongeren van nu lopen meer risico op gehoorschade dan eerdere generaties. Ze luisteren vaker en langer naar muziek via een oortelefoon en zetten de volumeknop hoger. Dit komt mede doordat de apparatuur aanzienlijk verbeterd is. Ook speelt mee dat vrijwel alle mobiele telefoons tegenwoordig standaard voorzien zijn van een muziekspeler.
Het onderzoek van Vogel is onderdeel van een langer lopende studie van het Erasmus Medisch Centrum naar het luistergedrag van jongeren. Eerder bleek dat jongeren wel degelijk weten dat te harde muziek schadelijk is. Ze denken echter zelf geen risico te lopen. Vogel: „Dit komt mede doordat de schade zich langzaam opbouwt en niet direct merkbaar is. Lawaai- of muziekgehoorschade merk je meestal pas na een aantal jaren, en kan dan niet meer worden hersteld. Het is echter wel volledig te voorkomen.”
Eerder dit jaar deden onderzoekers van het Erasmus MC in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift ”Pediatrics” een oproep aan ouders, de muziekindustrie, gezondheidsautoriteiten en fabrikanten van mp3-spelers en koptelefoons om meer aandacht te hebben voor de preventie van gehoorproblemen bij jongvolwassenen.
Omdat jongeren zelf hun luistergedrag niet snel zullen aanpassen, moeten er op een andere manier maatregelen genomen worden, bijvoorbeeld door mp3-spelers te begrenzen, aldus de onderzoekers. „Wij roepen gezondheidsautoriteiten en fabrikanten van mp3-spelers en koptelefoons op hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat jongeren op een veilige manier naar hun mp3-speler kunnen luisteren.”
Twee weken geleden heeft minister Klink van Volksgezondheid in antwoord op Kamervragen aangegeven dat Nederland zich in Brussel inzet voor het tot stand brengen van een Europese norm voor mp3-spelers, om het geluidsniveau te beperken. Inmiddels zou er overleg plaatsvinden over een concept voor een dergelijke norm.
In Nederland gaat de Arbeidsinspectie de komende maanden in uitgaansgelegenheden het muziekvolume controleren, aldus de minister.