Binnenland

Kritiek op communicatiesysteem C2000 groeit

De kritiek op C2000, het digitale communicatiesysteem voor politie, brandweer en ambulance, wordt steeds steviger.

Binnenlandredactie
8 September 2009 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 08:37
VAN BEEK ...mislukking... Foto VBV
VAN BEEK ...mislukking... Foto VBV

Toen Karst T. op Koninginnedag na zijn rit door Apeldoorn tegen De Naald was gereden, communiceerden hulpverleners koortsachtig via het C2000-netwerk. Dat verliep bepaald niet vlekkeloos.De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) stelt in een vrijdag gepresenteerd rapport dat er kort na de aanslag sprake was van opstopping in het netwerk, „waardoor spraakaanvragen in de wachtrij kwamen en het voor de gebruiker leek alsof C2000 niet operationeel was.”

C2000 ligt niet voor het eerst onder vuur. Vers in het geheugen liggen de strandrellen in Hoek van Holland. Bij de onlusten raakten agenten in het nauw. Tientallen dienders losten schoten. Later bleek uit onderzoek dat C2000 korte tijd nadat er was geschoten, over­belast was.

Ook na de crash van een Boeing 737 bij Schiphol op 25 februari leverde het communicatiesysteem problemen op. De informatie-uitwisseling tussen verschillende hulpverleningsteams was „onvoldoende”, onder andere door „ernstige” problemen met C2000.

Verder ontstond er ophef over het netwerk na de brand in het cellencomplex op Schiphol in 2005. En bij een brand in De Punt waarbij in 2008 drie brandweerlieden omkwamen, heeft het communicatiesysteem mogelijk gehaperd.

Politiebond ACP is de sores rond het digitale communicatiesysteem meer dan beu. De bond dringt aan op de directe invoering van een alternatief, eventueel analoog systeem. ACP-voorzitter Gert van de Kamp sluit niet uit dat de problemen rond C2000 zullen leiden tot een parlementaire enquête. „Voor het eind van de maand weten we of we een parlementaire enquête krijgen. De bedenkingen in de Kamer worden steeds ernstiger.”

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft een onderzoek aangekondigd, onder leiding van Don Berghuijs, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Berghuijs verklaarde bij zijn benoeming dat de problemen met C2000 worden veroorzaakt door een verkeerd gebruik van agenten en hulpverleners.

De ACP reageert woedend. „Deze uitspraken betekenen een klap in het gezicht van politiemensen. Berghuijs is niet langer geloofwaardig en niet onafhankelijk.” De politiebond laakt het feit dat Berghuijs al vóór het onderzoek zijn conclusies heeft getrokken. Bovendien zou hij in het verleden zelf nauw betrokken zijn geweest bij de keus voor C2000.

Ook in brandweerkringen wordt stevig gemord over –een onderdeel van– C2000. Gesprekken tussen de manschappen onderling, van portofoon naar portofoon, verlopen meer dan eens problematisch.

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding meldde onlangs dat 16 van de 25 brandweer­regio’s problemen hadden met de apparatuur als brandweerlieden portofoons in brandende gebouwen moeten gebruiken.

De afgelopen tijd deden tientallen brandweerkorpsen C2000-apparatuur in de ban en schakelden weer over op analoge portofoons. Onder meer de brandweer in Ede was de problemen met de digitale portofoons zat.

Onbetrouwbaar

Voorzitter Cees van Beek van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers is ongemeen kritisch. Met name de digitale portofoons laten het geregeld afweten, stelt hij. „Het systeem is volstrekt onbetrouwbaar. Pas nog functioneerde C2000 niet goed bij een grote brand in het noorden van het land. Dat is buitengewoon gevaarlijk. Wij moeten blindelings op onze apparatuur kunnen vertrouwen.”

Een werkgroep van de vak­vereniging brengt eind volgende maand een rapport over C2000 uit.

Zou het kunnen dat brandweerlieden de apparatuur van C2000 verkeerd gebruiken? „Iedereen maakt fouten”, reageert Van Beek. „Er zal wel eens een brandweerman een knop verkeerd indrukken, maar daar zit de kern van het probleem niet. C2000 zelf deugt niet. Het lijkt de grootste mislukking van het decennium.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer