Economie

EU-ministers wijzen lagere melkquota af

Duitsland en Frankrijk hebben maandag tevergeefs geprobeerd de melkquota in de EU de komende jaren te bevriezen of zelfs te verlagen. De pogingen stuitten op verzet van minister Verburg (Landbouw), de EU-commissaris en vele anderen, zo bleek bij EU-beraad.

Redactie economie
8 September 2009 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 08:37
BRUSSEL - Boerenprotest in Brussel gisteren. Foto EPA
BRUSSEL - Boerenprotest in Brussel gisteren. Foto EPA

Duitsland en Frankrijk wilden met de lagere melkproductie bereiken dat de boeren een hogere prijs voor hun melk zouden krijgen. De meeste EU-landen willen echter vasthouden aan de eerdere afspraak dat de melkquota gestaag moeten stijgen. In 2015 moet de productielimiet zelfs verdwijnen.Vooral Nederland heeft geen belang bij een lager melkquotum. De boeren hier overschrijden hun quotum al jaren. Vorig jaar moest Nederland daarom 40 miljoen euro superheffing afdragen aan Brussel.

Minister Verburg wijst erop dat de boeren de laatste tijd al iets meer geld krijgen voor hun melk: van zo’n 20 naar 26 cent per liter. „De vooruitzichten op middellange en lange termijn zijn gunstig.”

Ze meent ook dat een productieverlaging de Europese boeren niet helpt. „We zien nu al dat Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse melkveehouders hun positie versterken in Europa. Dat is jammer. De Europese boeren moeten ook hun bijdrage kunnen leveren.” De Duitse minister Ilse Aigner was na het beraad boos en teleurgesteld: „De Europese Unie faalt hier.”

Het EU-beraad was speciaal ingelast wegens de historisch lage handelsmelkprijs van dit moment. De boeren klagen dat zij gedwongen worden hun melk onder de kostprijs te verkopen. Bij het EU-hoofdkantoor in Brussel demonstreerden maandag honderden melkveehouders.

Nederland betaalt de inko-menstoeslag vervroegd uit, als enige land in de EU. De overheden mogen ook melkquota opkopen en boeren subsidiëren om te stoppen. Verburg vindt dat niet nodig in Nederland: „Quota en grond zijn heel wat waard. Boeren kunnen dat verkopen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer