Buitenland

Vrouwen Ivoorkust zetten anti-Frans protest voort

In Ivoorkust hebben vrouwen maandag het protest tegen de voormalige koloniale machthebber Frankrijk voortgezet. Duizenden vrouwen, velen met witgeverfd gezicht en rokken in de nationale kleuren oranje, groen en wit, vulden twee straten bij de Franse ambassade in Abidjan, de belangrijkste stad van het land.

AP
4 February 2003 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:06

Vrouwen uit de leiding van de regeringspartij en regeringsgezinde partijen beschuldigden de Franse president Jacques Chirac ervan het vredesakkoord dat op 24 januari in Parijs is gesloten aan hun regering te hebben opgedrongen. Zij riepen om nieuwe onderhandelingen met de rebellen, die na een mislukte staatsgreep in september de helft van het land hebben veroverd. De demonstranten scandeerden: „Chirac, leugenaar” en „Vrijheid.”

„Het akkoord heeft geen enkele waarde”, zei Marie-Oddette Lorougnon, voorzitster van de vrouwenliga van het regerende Ivoriaanse Volksfront. „Wij zijn een soeverein land dat niet door Frankrijk kan worden rondgecommandeerd. We laten ons niet dwingen aan de rebellen toe te geven.”

In tegenstelling tot voorgaande protesten, waarbij het soms hard toeging, had de vrouwendemonstratie een tamelijk opgewekt karakter. Westerse journalisten werden begroet met: „We haten de Fransen niet. Het is de regering van Frankrijk” (die we haten). Een van de weinige mannen die zich tussen de vrouwen hadden gemengd werd door de politie gearresteerd nadat de vrouwen hem ervan hadden beschuldigd een wapen te dragen.

President Laurent Gbagbo, die bij de totstandkoming van het vredesakkoord betrokken is geweest, is door de massale protesten onzeker geworden. Hij heeft gezegd dat de bewering van de rebellen dat het akkoord hun in een nieuwe regering de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie garandeert, slechts „voorstellen” waren. En een toespraak die hij na terugkeer uit Parijs voor de televisie zou houden om de bevolking voor het akkoord te winnen, is keer op keer uitgesteld. Frankrijk heeft zich door de gewelddadige protesten gedwongen gezien zijn 16.000 staatsburgers in Ivoorkust tot vertrek aan te sporen.

Jeanne Gregbe, een voormalig minister uit het kabinet van Gbagbo die aan de demonstratie van maandag deelnam, zei dat vrede alleen mogelijk is als de rebellen hun wapens neerleggen. „Wij kunnen nooit een rebel in onze regering dulden”, zei Gregbe. „De enige oplossing is dat zij hun wapens neerleggen.”

Frankrijk herhaalde maandag een oproep aan president Gbagbo om zich aan het vredesakkoord te houden. „Frankrijk verzoekt president Gbagbo dringend om zich resoluut te wijden aan het pad van verzoening”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs.

De rebellen beschuldigen Gbagbo ervan etnische conflicten te hebben aangewakkerd sinds hij in 2000 na een volksopstand aantrad. Ivoorkust gold lange tijd als baken van stabiliteit in Afrika, maar daar is een eind aan gekomen sinds er in 1999 voor het eerst een staatsgreep werd gepleegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer