Hamer en Balkenende oneens over verhoging AOW -leeftijd
DEN HAAG (ANP) - Premier Balkenende en fractieleider Hamer van de PvdA in de Tweede Kamer zijn het oneens over de vraag wat het kabinet moet doen met een gezamenlijk advies van werkgevers en de vakbeweging over verhoging van de AOW-leeftijd. Hamer zei vrijdag dat een unaniem advies met een alternatief voor de verhoging naar 67 jaar wat haar betreft bindend is.
„Daar ben ik het niet mee eens. Het heeft het karakter van een zwaarwegend advies. Niets meer en niets minder”, reageerde Balkenende. Hij zei ervan uit te gaan dat coalitiepartners CDA, PvdA en ChristenUnie zijn aan te spreken op gemaakte afspraken.Dit voorjaar sprak het kabinet met de drie fractieleiders van de regeringspartijen af de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. Werkgevers, vakbonden en deskundige kroonleden in de Sociaal-Economische Raad (SER) kregen nog wel de kans om voor 1 oktober een alternatief te bedenken voor ingrijpen in de AOW. Daarbij is afgesproken dat een unaniem advies zwaar zou wegen voor het kabinet.
Maar het wordt lastig voor de partijen in de SER om het eens te worden. Vooral de FNV is fel tegen een hogere AOW-leeftijd. Vakbond FNV Bondgenoten heeft al opgeroepen tot actie. Werkgevers en een deel van de kroonleden pleiten juist voor verhoging van de pensioenleeftijd om de kosten van de vergrijzing op te vangen en de overheidsfinanciën op lange termijn op orde te brengen.
PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos zei niet te willen strijden over een woord, maar dat zijn partij haar handtekening heeft gezet onder het woord ’zwaarwegend’. „We gaan niet bij voorbaat een advies dat we niet kennen accepteren. Je bindt je nooit aan een advies dat je niet kent”. Hij sprak wel van een „gouden kans” voor de SER om het kabinet tot een ander inzicht te brengen.
Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken: „Ik ben benieuwd als het onderdeel van het SER-advies ook het aanpassen van het ontslagrecht is, of het dan ook bindend is voor de PvdA”.
De CDA-minister zag in 2007 zijn plannen voor versoepeling van het ontslagrecht geblokkeerd door vooral de PvdA. Hamer dreigde toen zelfs met een kabinetscrisis en trok gezamenlijk op met de FNV in het verzet tegen de plannen met het ontslagrecht.
041906 sep 09