Politiek

Commissie onderbouwt alternatief ontpoldering

Het kabinet laat door een „consortium met veel ervaring” onderzoek doen naar het alternatief voor ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Dat onderzoek zal in oktober klaar zijn.

Redactie politiek
4 September 2009 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 08:35
ZEEUWS-VLAANDEREN - De grenspaal op de dijk van de Nederlandse Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen aan de Westerschelde (R) op de grens met de Belgische Prosperpolder. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de Westerschelde. De afspraken rond het uitbag
ZEEUWS-VLAANDEREN - De grenspaal op de dijk van de Nederlandse Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen aan de Westerschelde (R) op de grens met de Belgische Prosperpolder. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de Westerschelde. De afspraken rond het uitbag

Met die mededeling van minister Verburg van Landbouw eindigde donderdag het Kamerdebat over de Westerschelde.Gelegenheid om vragen te stellen over de aankondiging kreeg de Kamer niet meer, omdat Verburg onwel werd en het debat moest verlaten. Dat werd vervolgens geschorst.

Alle fracties hadden zich toen al wel uitgesproken over de verdieping van de Westerschelde. CDA, VVD, PVV, SGP en SP wezen ontpoldering van de Hedwigepolder voor natuurherstel categorisch van de hand. „Voorkomen moet worden dat de verdieping leidt tot ontpoldering”, aldus SGP’er Van der Staaij.

CDA-Kamerlid Koppejan vroeg het kabinet „onverkort vast te houden” aan het gekozen alternatief voor ontpoldering: de aanleg van strekdammen en het vervangen van bestaande buitendijkse slikken door schorren.

Dat de Raad van State er niet van overtuigd is dat de verdieping van de Westerschelde geen schade zal toebrengen aan de natuur in het Westerscheldegebied, deert het CDA niet. „Het kabinet moet met een goed verhaal naar de Raad van State gaan, eventueel met aanvullende natuurherstelmaatregelen.”

De zeer stevige kritiek van Brussel op het alternatieve plan voor natuurherstel bracht Koppejan evenmin van de wijs: „Europa is niet het probleem.”

De CDA’er heeft er „volkomen vertrouwen” in dat het kabinet erin slaagt zijn alternatief voldoende te onderbouwen.

Coalitiegenoot PvdA heeft dat vertrouwen niet. „Wij hebben er een heel hard hoofd in”, aldus PvdA-Kamerlid Roefs. „Als de minister nu al weet dat het alternatief niet haalbaar is, dan maar meteen de knoop doorhakken en tot ontpolderen overgaan.”

De derde regeringspartij, de ChristenUnie, heeft evenmin vertrouwen in het alternatief. „Twee commissies hebben dat al afgewezen”, zei CU’er Cramer.

Verburg kondigde desondanks aan dat het kabinet het alternatieve plan laat door deskundigen bekijken. Die moeten nog beginnen, maar zullen in oktober klaar zijn.

Enkele oppositiepartijen vroegen zich af wat er dan sinds april –toen het kabinet koos voor het alternatief– is gebeurd. „Vijf maanden is er niets gedaan”, aldus een verontwaardigde Van Gent (GroenLinks). Verburg ontkende dat. „Er is hard gewerkt.”

Welk consortium het alternatieve plan de komende weken gaat onderbouwen, zou vandaag worden bekendgemaakt.

Verburg was vandaag niet bij de ministerraad aanwezig. Het kabinet heeft daarom geen nadere besluiten genomen over de Westerschelde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer