Chaos rond proces Morgan Tsvangirai
Een langverwacht proces tegen de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is maandag nog voor het begon in een chaos ontaard. Met behulp van wapenstokken belette de politie parlementsleden, advocaten, journalisten en diplomaten de toegang tot de rechtbank. Verscheidene mensen werden gearresteerd.
Onder de arrestanten bevonden zich twee Zimbabwaanse journalisten. Anderen die met arrestatie werden bedreigd, zijn door de politie weggejaagd. Volgens de politie was de rechtszaal vol, maar advocaten die al binnen waren zeiden dat de publieke tribune vrijwel leeg was. Rechter Paddington Garwe bepaalde na enige tijd dat alle geïnteresseerde partijen en leden van het publiek moesten worden binnengelaten.
In de middag werden enkele journalisten binnengelaten, maar de politie stuurde andere journalisten, diplomaten en leden van de oppositie weg. De Amerikaanse ambassadeur Joseph Sullivan kreeg een klap in het gezicht, maar wist uiteindelijk de rechtszaal te bereiken. Ook een Duitse en een Britse diplomaat kregen klappen. Westerse diplomaten zeiden dat ze protest zouden aantekenen bij het Zimbabwaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Tsvangirai en twee andere vooraanstaande leden van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) zijn aangeklaagd wegens verraad omdat zij een aanslag op president zouden hebben beraamd. Op de aanklacht staat maximaal de doodstraf.
Tsvangirai wordt verdedigd door de advocaat George Bizos, die bijna veertig jaar geleden als eerste Nelson Mandela verdedigde toen hij in Zuid-Afrika terechtstond. Bizos verdedigt ook de andere twee verdachten: algemeen secretaris van de MDC Welshman Ncube en schaduw-minister van Landbouw Renson Gasela. Bizos vroeg de rechtbank om schorsing van het proces tot het wordt opengesteld voor het publiek.
Tsvangirai werd in februari vorig jaar aangeklaagd, enkele weken voor de presidentsverkiezing die de oppositieleider verloor. Tsvangirai ontkent een aanslag te hebben beraamd. Volgens de Amerikaanse regering is de aanklacht ongegrond.
Het proces is gebaseerd op een heimelijk opgenomen videoband van een ontmoeting tussen Tsvangirai en de consultant Ari Ben Menashe. Tsvangirai zou hem gevraagd hebben te helpen met het „elimineren” van president Robert Mugabe. Ncube en Gasela worden ervan beschuldigd de ontmoeting met Menashe mede te hebben georganiseerd. Volgens Tsvangirai had het bedrijf van Ben Menashe aangeboden het imago van de MDC te verbeteren in het buitenland. Ben Menashe werkte echter in het geheim voor de Zimbabwaanse regering. Hij zegt dat Tsvangirai hem verzocht Mugabe te vermoorden.