Utrecht boos over dure adviseur
De Utrechtse politiek is boos over de 1,4 miljoen euro die de gemeente afgelopen vier jaar betaalde aan een extern adviseur. Mogelijk komt er een spoeddebat over de kwestie.
De extern adviseur, Hans Haarsma uit Zutphen, hielp de gemeente Utrecht afgelopen vier jaar bij de uitvoering van het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht. Hij kreeg voor zijn diensten in totaal 1,4 miljoen euro, zo werd gisteren bekend. Dat is gemiddeld 350.000 euro per jaar, twee keer de Balkenendenorm. Haarsma werd ingehuurd vanwege personeelstekort.Het bedrag is uitgelekt, omdat Utrecht per abuis te veel informatie stuurde aan beroepsdwarsligger Kees van Oosten, die vaker bij de gemeente aan de bel trekt over plaatselijke plannen. Van Oosten verzocht om enkele rapporten over de luchtkwaliteit in de stad en kreeg daarnaast ook alle declaraties van Haarsma toegestuurd.
D66-raadslid Arjan Kleuver vindt het „pure verkwisting” om voor „zo’n lange tijd” een extern deskundige in te huren. Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht (LU) spreekt over „een schoolvoorbeeld van extreem slecht personeelsbeleid.” Marry Mos, GroenLinks, noemt de gang van zaken „verbijsterend.”
Meerdere partijen eisen opheldering van het college van B en W en overwegen een spoeddebat. Bij het ter perse gaan van deze krant was het spoeddebat nog niet aangevraagd, aldus gemeentewoordvoerster Anita van Wijnbergen vanmorgen.
Volgens Van Wijnbergen werkt adviseur Haarsma tegen „marktconforme tarieven” en is de gemeente tevreden over de kwaliteit van zijn diensten. „Het is wel de afspraak dat we het aantal externe adviseurs gaan terugbrengen. Enerzijds om de kosten te verminderen, anderzijds omdat we als gemeente vinden dat we specialistische kennis zelf in huis moeten hebben. We gaan eigen medewerkers daarvoor opleiden. Daarover zijn in april afspraken gemaakt in het nieuwe coalitieakkoord tussen PvdA, CDA, ChristenUnie en VVD.”
Haarsma, zelf politiek actief als voorzitter van de ChristenUnie in Zutphen, wilde vanmorgen desgevraagd niet reageren. Hij verwijst naar zijn woordvoerder, Harry Michels. Die legt uit dat het bedrag van 1,4 miljoen euro niet beschouwd moet worden als salaris voor Haarsma. „Hij werkt voor Arena Consulting en heeft samen met twee collega’s opdrachten uitgevoerd voor de gemeente Utrecht. Het gedeclareerde bedrag van 1,4 miljoen is omzet voor het bedrijf. Haarsma krijgt daarvan zijn salaris.”
Michels vindt de kwestie een zaak van de gemeente Utrecht. „De gemeente heeft vier jaar geleden zelf besloten met Haarsma in zee te gaan. Dat de raad het college ter verantwoording roept over de gang van zaken is een politieke kwestie waar Haarsma buiten staat.”