„Genezende verkrachting” familiezaak
In Zuid-Afrika rapporteren steeds meer lesbische vrouwen dat ze het slachtoffer zijn geworden van een ‘genezende verkrachting’. Op hulp van de autoriteiten hoeven ze niet te rekenen. „De politie lacht je uit, als je aangifte doet”.
„Er worden vrouwen vermoord in de Westkaap”, zegt Ndumie Funda. In Gugulethu, een township bij Kaapstad, heeft ze LulekiSizwe opgezet, een project dat lesbische vrouwen uit de township ondersteuning biedt. Het project is genoemd naar Nosizwe Nomsa Bizana en haar vriendin Luleka Makiwane. Bizana, Funda’s vroegere partner, werd het slachtoffer van een groepsverkrachting door vijf mannen en overleed vervolgens aan cryptokokken-meningitis. Luleka Makiwane raakte met hiv besmet na een verkrachting en stierf aan aids.LulekiSizwe richt zich vooral op tieners en jong volwassenen. Volgens Funda worden jonge lesbische vrouwen vaak verstoten door hun familie.
‘Corrigerende’ of ‘genezende’ verkrachting is „een wereldwijd verschijnsel en vaak gebeurt het door vrienden of familie”, zegt Bernedette Muthien, directeur van Engender, een ngo uit Kaapstad. „De praktijk heeft altijd deel uitgemaakt van de patriarchale samenleving en wordt gebruikt als een middel om de seksualiteit van mensen te controleren, vooral van vrouwen maar soms ook van mannen. Veel van mijn vriendinnen en kennissen zijn het slachtoffer geworden van zulke ‘genezende’ verkrachtingen.”
„De politie is vaak laks in haar onderzoek en de slachtoffers worden nog een tweede keer slachtoffer wanneer ze met homofobe politie-officieren te maken krijgen”, zegt Emily Craven, coördinator van de Joint Working Group.
Er bestaan geen betrouwbare cijfers over misdaad in Zuid-Afrika. Over seksueel geweld zijn wel gegevens beschikbaar. Volgens statistieken van de politie werden 36.190 verkrachtingen en pogingen tot verkrachting aangegeven van april tot december 2007. Het aantal niet aangegeven zaken lag naar schatting tienmaal hoger. Uit een onderzoek van de Medische Onderzoeksraad (MRC) bij 1738 mannen bleek dat 27 procent een vrouw of meisje verkracht had.
Volgens Craven weigert de regering het probleem aan te pakken. „Het rechtssysteem is traag en we leven in een gewelddadige samenleving”, zegt Funda. „Mensen schrikken ervoor terug om zaken aan te geven; ze worden niet ernstig genomen. Sterker: de politie lacht ze uit als ze op kantoor komen”.