Economie

„Kledingzaken betalen hongerloon”

AMSTERDAM (ANP) – Nederlandse kledingzaken betalen arbeiders in Azië vaak slechts een hongerloon. Dat stelt de Schone Kleren Campagne (SKC) op basis van een woensdag gepresenteerd onderzoek naar de werkomstandigheden van arbeiders in India en Bangladesh.

2 September 2009 07:43Gewijzigd op 14 November 2020 08:34
Nederlandse kledingzaken betalen arbeiders in Azië vaak slechts een hongerloon. Foto ANP
Nederlandse kledingzaken betalen arbeiders in Azië vaak slechts een hongerloon. Foto ANP

Arbeiders die in die landen werken voor zaken als C&A, We, Prénatal, M&S Mode, J.C. Rags en Miss Etam krijgen volgens SKC gemiddeld te weinig betaald om van te leven. Het merendeel van de arbeiders werkt zeker 70 uur per week, voor een loon dat nog niet de helft is van wat nodig is om een gezin te onderhouden.Volgens het onderzoek verdienen arbeiders die in Bangladesh kleren maken voor Prénatal, bijvoorbeeld gemiddeld iets minder dan 30 euro per maand. Indat land is ongeveer 89 euro per maand nodig om een gezin van zaken als huisvesting, voeding, kleding en scholing te voorzien. De arbeiders werken voor dat loon gemiddeld 85 uur per week, verdeeld over minimaal zes dagen.

In India liggen de lonen van de kleermakers gemiddeld tussen 37 en 51 euro per maand. Het zogenoemde leefbaar loon voor een gezin van vier personen ligt daar op 103 euro per maand.

De Schone Kleren Campagne is een platformorganisatie van onder meer ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib en vakbond FNV, die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer