Economie

Sanering Friesland Bank op schema

Een eerder aangekondigde reorganisatie bij Friesland Bank, waarbij dit en komend jaar in totaal 250 banen worden geschrapt en acht kantoren worden gesloten, ligt op schema.

ANP
28 August 2009 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 08:32
LEEUWARDEN - Een eerder aangekondigde reorganisatie bij Friesland Bank ligt op schema. Foto ANP
LEEUWARDEN - Een eerder aangekondigde reorganisatie bij Friesland Bank ligt op schema. Foto ANP

Zes kleinere vestigingen in Friesland sloten de deuren op 1 juli, bij twee kantoren gebeurt dit dinsdag. Dat zei bestuursvoorzitter Robbert Klaasman, sinds 1 april aan het roer bij de bank, donderdag in een toelichting op de halfjaarcijfers.Friesland Bank schrapt dit jaar 150 banen en in 2010 nog eens 100 arbeidsplaatsen. „We zitten ruim binnen de doelstellingen voor dit jaar. Wel is het zo dat het afbouwen van tijdelijke contracten sneller gaat dan van vaste”, aldus Klaasman. Na de ingreep telt de bank 22 kantoren, waarvan 7 buiten Friesland. Later dit jaar opent de bank een vestiging in Rotterdam. Na de sanering telt de bank nog ongeveer duizend voltijdbanen.

Friesland Bank besloot in april tot de reorganisatie. Toen maakte de bank ook bekend dat er in 2008 een verlies was geleden van 75 miljoen euro, het eerste jaarverlies in het 95-jarige bestaan van de onderneming. Kort daarvoor was bestuurs­voorzitter Willem Cramer op­gestapt na onenigheid met de raad van commissarissen over het te voeren beleid. Klaasman wilde gisteren niet zeggen of het grote jaarverlies van de bank ook reden was voor het conflict.

In het afgelopen eerste halfjaar heeft Friesland Bank weer zwarte cijfers geschreven. Onder de streep bleef er 10 miljoen euro over, tegen 41 miljoen euro in dezelfde periode van 2008. De bank zag de inkomsten uit rente fors teruglopen.

Verder werd een verlies ge­ïncasseerd van ongeveer 14 miljoen euro op een belang dat de bank heeft in Van Lanschot Bankiers. Friesland Bank is voor ongeveer een kwart eigenaar van Van Lanschot, dat in de eerste zes maanden 46 miljoen euro verlies leed.

Afstand doen van de deel­neming in Van Lanschot is bij de Friezen geen onderwerp van gesprek, zei Klaasman. „Wij hebben dit belang al geruime tijd in de boeken. Daarmee is vaak ook heel veel geld verdiend. We hebben alle vertrouwen in het merk”, aldus de topman.

Dat Friesland Bank uit de rode cijfers wist te blijven, komt mede door het met winst inkopen van eigen obligaties. Omdat de waarde van deze papieren gedaald is, kunnen de banken de obligaties met korting terugkopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer