Blix: Nog geen reden Irak aan te vallen
In tegenstelling tot de Amerikaanse president George Bush, ziet het hoofd van de VN-wapeninspecteurs Hans Blix nog geen reden voor een militair ingrijpen in Irak. Dat zei de leider van Unmovic vrijdag in een interview met The New York Times.
Blix weerspreekt Amerikaanse beweringen dat Bagdad verboden materiaal versleept om te voorkomen dat het wordt ontdekt. Ook heeft de Zweed er geen bewijzen voor gezien dat Irak wetenschappers naar het buitenland stuurt om de wapeninspecteurs te beletten met hen te spreken. Dat Iraakse agenten zijn geïnfiltreerd in zijn wapeninspectieteam en dat informatie wordt gelekt, kon Blix evenmin bevestigen. Ten slotte heeft hij geen bewijzen gevonden voor de banden die er volgens Bush bestaan tussen Irak en het terreurnetwerk al-Qaida.
Blix zei verder dat hij nog steeds voorstander is van ontwapening langs vreedzame weg, ook al was hij in zijn verslag aan de Veiligheidsraad over twee maanden van wapeninspecties negatief over de medewerking van Irak. Hij herhaalde nog eens dat „de beslissing ligt bij de Veiligheidsraad. En bij Irak, ja.”
Het groene licht van de Verenigde Naties voor een militair ingrijpen was vrijdagavond onderwerp van gesprek tussen de Britse premier Tony Blair en president Bush in het Witte Huis. Blair wil Bush ervan overtuigen dat de VS met een aanval moeten wachten totdat de Veiligheidsraad van de VN daartoe een tweede resolutie over Irak heeft aangenomen. Groot-Brittannië, de trouwste bondgenoot van de VS, had zelf een VN-resolutie nooit als voorwaarde gesteld voor een aanval. Blair is er nu echter van overtuigd dat die wordt aangenomen, omdat hij genoeg bewijzen verwacht dat Irak onvoldoende meewerkt aan de wapeninspecties.
Donderdag had Blair samen met zijn Spaanse ambtgenoot José Maria Aznar de overige Europese leiders opgeroepen over Irak één front te vormen met de Verenigde Staten. De brief was gericht tegen de opstelling van Frankrijk en Duitsland, die vinden dat de Amerikanen te eenzijdig en te agressief te werk gaan. Bondskanselier Schröder van Duitsland heeft zelfs deelname aan een oorlog ook na een VN-resolutie afgewezen.
De Duitse regering heeft vrijdag wel haar belofte bevestigd, dat Amerikaanse troepen in een oorlog tegen Irak gebruik mogen maken van hun bases in Duitsland en het Duitse luchtruim. Daarover was twijfel gerezen nadat donderdag bekend was geworden dat Duitsland juridisch het recht heeft dat te weigeren.
Om tot een gezamenlijk EU-standpunt te komen, wil de huidige voorzitter Griekenland midden februari een bijeenkomst over Irak houden van de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten en de dertien kandidaat-leden. Dat zijn de tien landen die in 2004 toetreden, plus Bulgarije, Roemenië en Turkije. Verder wil Athene ook de buurlanden van Irak, waaronder Iran, Syrië en Saudi-Arabië uitnodigen.
Ondertussen stuurt president Megawati Sukarnoputri van Indonesië gezanten naar Europa, het Midden-Oosten en Australië om regeringen daar een oorlog tegen Irak af te raden. „De regering en de religieuze leiders zijn het erover eens dat oorlog niet alleen op wettelijke of politieke gronden, maar vooral om zedelijke en humanitaire redenen niet te rechtvaardigen is”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda.
Indonesië, het land met de meeste moslims ter wereld, heeft steeds aangedrongen op een vreedzame oplossing voor de kwestie-Irak. Het heeft echter de mogelijkheid opengehouden dat het akkoord gaat met een militaire actie tegen het bewind in Irak.