Buitenland

„Midden-Oosten achter bomaanslag Jakarta”

De Indonesische politie heeft sterke aanwijzingen dat terroristen in het Midden-Oosten de zelfmoordaanslagen in Jakarta bekostigden. Nieuwe arrestaties de afgelopen dagen leggen een netwerk bloot dat tot Pakistan en Jemen reikt.

Van onze correspondent
27 August 2009 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 08:32

De Indonesische politie arresteerde dinsdag een Indonesische man die de geldkoerier zou kunnen zijn tussen al-Qaida en het netwerk van de voortvluchtige topterrorist Nurdin Top. De dertigjarige Mohammad Jibril alias de ”Prins van Jihad” is directeur van een extremistische moslimwebsite en de zoon van een radicale moslimleider die nauwe banden heeft met moslimextremisten verbonden aan het terreurnetwerk rondom Top.„Mohammed Jibril wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld in de financiering vanuit het buitenland van de bomaanslagen op de hotels Marriot en Ritz-Carlton”, verklaarde politiewoordvoerder brigadegeneraal Nanan Soekarna dinsdag.

De politieautoriteiten beschikken nu over steeds sterkere aanwijzingen dat Arabische terroristen verbonden aan al-Qaida de zelfmoordaanslagen in Jakarta financierden. De hechtenis van Jibril is gekoppeld aan de arrestatie van een Arabische man in West-Java wegens betrokkenheid bij de aanslagen de hotels.

De 51-jarige Al-Khalil Ali, die hoogstwaarschijnlijk uit Jemen of Saudi-Arabië afkomstig is, zou een sleutelrol hebben gespeeld tussen gelddonoren in het Midden-Oosten en de Indonesische terroristen die de aanslagen op 17 juli uitvoerden. Hierbij kwamen negen mensen om het leven, onder wie twee Nederlanders.

Met bezoeken aan Jemen zouden Mohammed Jibril en Al-Khalil Ali geldkoerier zijn in een geldtransfersysteem dat ook wel ”khawalah” wordt genoemd. Met name de arrestatie van Ali, die een huis huurde in het dorpje Cirendeng in West-Java, leverde bewijs dat hoogstwaarschijnlijk terroristen in Jemen de dodelijke terreuracties in juli bekostigden.

De dagen voor de aanslagen sliep Ali in het Marriot. Er vond toen telefonisch contact plaats tussen de hotelkamer van de Arabier en de 18-jarige Dani Dwi Permana, die zichzelf op 17 juli opblies in de hotellobby. Ook zouden beveiligingscamera’s de twee mannen en een derde persoon hebben geregistreerd, toen zij enkele minuten voor de zelfmoordaanslag de kamer van Dani verlieten.

Bovendien beschikt de Indonesische politie over sterke aanwijzingen dat Dani zijn hotelkamer betaalde met dollarbiljetten voorzien van serienummers afkomstig uit het Midden-Oosten.

Studiegroep

Buitenlandse hulp in de recente bomaanslagen maakt de kans op nieuwe bomaanslagen in Indonesië veel groter. Veiligheidsexperts in Jakarta waarschuwen dat de arrestatie van Top niet het einde van terrorisme in Indonesië zal betekenen.

In de Indonesische krant Koran Tempo bevestigde het adjunct-hoofd van de geheime dienst As’ad, Said Ali, dat er nog veel terroristen zijn die Indonesië bedreigen. Het zou gaan om zeker 300 Indonesiërs die een militaire academie in Afghanistan doorliepen, en nog eens 1000 extra moslims die daar enkele maanden training kregen. Bovendien zouden zeker 1000 anderen zijn getraind in wapens en explosieven in een trainingskamp in Moro, Zuid-Filipijnen.

De gearresteerde Mohammad Jibril woonde behalve in Maleisië ook een periode in Pakistan. Daar behoorde hij tot de radicale studiegroep Al-Ghuraba. Een toenmalig studiegenoot was Rusman Gunawan alias Gun Gun, die geld voor de bomaanslag op het Marriot in 2003 bijeenbracht.

Gunawan is het jongere broertje van Hambali. Deze topterrorist onderhield als leider van de terreurorganisatie Jemaah Islamiyah nauwe contacten met al-Qaida. Hij is de enige Indonesiër in Amerikaanse hechtenis in Guantanamo Bay.

Ramadan

Jibrils vader, Abdul Jibril, heeft fel protest aangetekend tegen de „ontvoering” afgelopen dinsdag van zijn zoon door Indonesische agenten in burger. Abdul Jibril is een leider van de fundamentalistische Majelis Mujahideen Indonesia (MMI) en bezit een groot aantal extremistische tijdschriften.

Zijn zoon was directeur en enthousiast blogger van de website arrahmah.com onder de naam ”Prins van Jihad”.

Intussen zetten Indonesische politie-experts vraagtekens bij de arrestatie. Immers, waarom zette de politie op een drukbezochte persconferentie Mohammed Jibril op de lijst van gezochte personen, terwijl diezelfde politie hem uren later al in de kraag vatte?

Het is momenteel spitsroeden lopen voor de Indonesische politie. Het plan om moslimgebeden in de moskeeën tijdens de ramadan te observeren, leidde tot woede bij alle grote moslimorganisaties. De minister van Godsdienst, M. Maftuh Basyuni, stapte zelfs naar de politie, waarna hoofdcommandant Bambang Hendarso Danuri schoorvoetend verklaarde dat een dergelijk plan helemaal niet bestond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer