Buitenland

Schotse minister: Libië brak belofte

EDINBURGH (ANP) – Libië heeft zijn belofte gebroken om de dader van de Lockerbie–aanslag een bescheiden ontvangst te geven bij terugkeer in zijn vaderland. Dat heeft de Schotse minister van Justitie Kenny MacAskill maandag in het parlement gezegd.

24 August 2009 19:34Gewijzigd op 14 November 2020 08:30
EDINBURGH – Libië heeft zijn belofte gebroken om de dader van de Lockerbie–aanslag een bescheiden ontvangst te geven bij terugkeer in zijn vaderland. Dat heeft de Schotse minister van Justitie Kenny MacAskill maandag in het parlement gezegd. Foto EPA
EDINBURGH – Libië heeft zijn belofte gebroken om de dader van de Lockerbie–aanslag een bescheiden ontvangst te geven bij terugkeer in zijn vaderland. Dat heeft de Schotse minister van Justitie Kenny MacAskill maandag in het parlement gezegd. Foto EPA

Het parlement in Edinburgh was voor een extra zitting bijeengekomen om over de vervroegde vrijlating van de dader, Abdel Basset al–Megrahi, te debatteren. De minister verdedigde zijn omstreden beslissing.MacAskill zei dat de doodzieke Libiër puur en alleen om humanitaire redenen is vrijgelaten. Van een geheime handelsdeal met Libië is geen enkele sprake, aldus de minister, die daarmee hardnekkige geruchten in de media wilde ontkrachten.

De minister betreurde alleen dat Megrahi een heldenontvangst heeft gekregen in Libië. Zo werd hij ontvangen door de Libische leider Muammar Kaddafi. „Wij hadden garanties gekregen van de Libische regering dat een terugkeer op een ingetogen manier zou plaatsvinden", aldus de minister.

De parlementszitting maandag verliep bij tijd en wijle stormachtig. De Schotse oppositieleider Iain Gray verweet de minister dat hij „de zaak van het begin tot het eind slecht heeft aangepakt". Maar van een eventuele motie van wantrouwen tegen de Schotse minderheidsregering door de oppositie was geen sprake.

Door de aanslag in 1988 op een Amerikaans Boeing 747 boven het Schotse plaatsje Lockerbie kwamen 270 mensen om het leven. Megrahi werd daarvoor in 2001 door een Schotse rechtbank tot levenslang veroordeeld. De 57–jarige Libiër lijdt aan een terminale vorm van prostaatkanker en zou nog maar enkele maanden te leven hebben.

Met name in de Verenigde Staten is veel kritiek op het besluit hem vrij te laten. Zo zei het hoofd van de FBI, Robert Mueller, dat de vrijlating „de spot met het recht" drijft en hoop geeft aan terroristen wereldwijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer