„Korea’s gaan weer praten”
De betrekkingen tussen Noord- en Zuid-Korea lijken te ontdooien. Voor het eerst sinds het aantreden van de conservatieve president Lee Myung Bak in Zuid-Korea, in februari vorig jaar, zal er op hoog niveau tussen beide landen worden overlegd. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vrijdag.
Een delegatie van Noord-Korea, die gisteren de laatste eer heeft bewezen aan de dinsdag overleden oud-president Kim Dae Jung van Zuid-Korea, zou zaterdagmorgen met de Zuid-Koreaanse minister van Hereniging, Hyun In Taek, spreken. Het was vrijdagavond nog onduidelijk of de delegatie ook een ontmoeting zal hebben met president Lee.De relatie tussen beide landen is gespannen sinds Lee president werd. Hij stelt zich hard op tegen het stalinistische regime in Pyongyang en weigerde door te gaan met massale voedselsteun aan het noordelijke buurland zonder concessies van Noord-Korea.
Sinds begin dit jaar liep de relatie tussen beide Korea’s steeds verder spaak. Dat kwam door een ondergrondse kernproef en een aantal raketlanceringen door Noord-Korea. Verder uitte dit land een reeks dreigementen aan het adres van Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten.
Deze maand kwamen de eerste signalen dat de verhoudingen verbeterden. Zo liet Noord-Korea een gevangen werknemer van het Zuid-Koreaanse bedrijf Hyundai vrij en heropende het land zijn grens met Zuid-Korea.
De dood van Kim Dae Jung vormde voor het gesloten Noord-Korea aanleiding om zes afgevaardigden naar Seoul te sturen. Ze legden gisteren een rouwkrans bij een altaar buiten het parlement in Seoul. „We zijn gekomen om onze droefenis te delen”, zo citeerde Yonhap delegatieleider Kim Ki Nam. Circa zestig activisten schreeuwden slogans tijdens een demonstratie tegen de Noord-Koreaanse bezoekers.
Noord-Korea zal geen vertegenwoordigers naar de staatsuitvaart van Kim sturen. Die heeft morgen plaats in het parlementsgebouw. Die locatie is bewust gekozen, om de verdiensten van de oud-president voor de democratie te benadrukken.
Kim Dae Jung, die Zuid-Korea van 1998 tot 2003 leidde, probeerde de betrekkingen tussen beide Korea’s te verbeteren. Zijn beleid kreeg de naam ”zonneschijnpolitiek” en ging ervan uit dat een positieve benadering van het buurland tot dooi in de relatie zal leiden. Hij kreeg daarvoor in 2000 de Nobelprijs voor de vrede. Overigens was Kim Dae Jungs toenaderingsbeleid omstreden. Critici vonden het te soft en bovendien naïef, omdat de Noord-Koreanen er nauwelijks iets positiefs tegenover hoefden te stellen. Waarnemers wezen er op dat de toenadering tussen de twee staten te danken is aan de VN-boycot tegen het noorden, die kennelijk pijn begint te doen.