Rotterdam beloont vlotte inburgering niet met geld
Rotterdamse allochtonen die met goed gevolg een cursus inburgeren hebben gedaan, krijgen niet het door het college voorgestelde douceurtje van 100 euro. De hele gemeenteraad omarmde donderdag het Deltaplan Inburgering, zonder daar in wat voor vorm dan ook een cadeautje aan te verbinden.
Rotterdam trekt fors ten strijde tegen de 60.000 niet-ingeburgerde vreemdelingen die al langer dan een jaar in de stad wonen. Dat zijn zogenaamde ”oudkomers”, van wie 70 procent geen uitkering heeft. Elk jaar komen er bijna 3000 volwassen nieuwkomers bij. Daarnaast vestigen zich jaarlijks nog eens 1600 leerplichtige vreemdelingen in Rotterdam. De nieuwkomers zijn wettelijk verplicht een inburgeringscursus te volgen. Van alle nieuwkomers maakt 30 procent de cursus niet af. Rotterdam wil dat met de helft terugdringen tot 15 procent.
”Oudkomers” die geen uitkering krijgen, zijn niet verplicht een inburgeringscursus te volgen. Onder deze groep is echter de belangstelling voor zo’n cursus groter dan de huidige capaciteit van 2000 cursusplaatsen. Daarom wordt de capaciteit uitgebreid tot 5600 plaatsen. ”Oudkomers” die wel een uitkering krijgen zijn wel verplicht de inburgeringscursus te volgen. Om de cursusplaatsen uit te breiden en het gewenste aantal allochtonen te scholen in waarden en normen, geschiedenis, wetgeving, gedragsregels en Nederlandse taal, heeft het college 130 miljoen euro uitgetrokken.
Alle fracties omarmen het ambitieuze plan van het college. CDA’er A. Erdal: „Het college erkent hiermee de verantwoordelijkheid voor de inburgering.” Wel drong hij aan op samenwerking met hogescholen, universiteit, het bedrijfsleven en vooral met migrantenorganisaties zelf.
PvdA-raadslid J. Kriens stelde voor kwaliteitspanels in te stellen die regelmatig nagaan of de kwaliteit van het cursusaanbod voldoende is. Iemand die succesvol de cursus heeft afgemaakt 100 euro geven, noemde ze een belediging. „Iemand die niet crimineel is gaan we toch ook niet belonen. Het is gewoon een plicht om de inburgeringscursus te volgen”, aldus Kriens.
Zij die de verplichting om de cursus te volgen niet nakomen of er uit eigener beweging voortijdig mee stoppen, krijgen een sanctie opgelegd. Dat kan variëren van de cursus moeten betalen, waarmee een bedrag gemoeid is van 6000 euro, tot het korten op de uitkering.
Fractievoorzitter R. Sørensen (LR) koos voor een strenger regime. „Stoppen met pappen en nathouden”, zo hield hij het college voor. „Het aantal allochtonen dat naar Rotterdam wil komen en de Nederlandse taal niet beheerst, inperken. Aan de voorkant de kraan sluiten.”