Reizen op Mexico lijden onder griep
Nederlanders vliegen deze zomer vanwege de recessie veel minder naar verre bestemmingen. Door de zorgen over Mexicaanse griep moet Mexico het extra ontgelden.
De boekingen voor verre vliegvakanties lopen volgens de meest recente ANVR-cijfers 26 procent achter op die van vorig jaar. Het aantal reizen naar Mexico loopt 50 procent achter ten opzichte van die in 2008, blijkt uit diezelfde cijfers.„Na het uitbreken van de Mexicaanse griep is het aantal boekingen op Mexico ingestort en niet meer hersteld”, zegt Louis Frankenhuis, directeur van reisorganisatie Oad. „De uitbraak van de griep viel precies in het boekingsseizoen.”
Dat de boekingen op Mexico niet meer op gang zijn gekomen na die eerste klap heeft volgens Frankenhuis meer te maken met de recessie dan met de griepvariant H1N1, die in Nederland de Mexicaanse griep heet. „Maar zeker weten doe ik dat niet, we hebben hier weinig ervaring mee.”
Oad zegt zich overigens niet in een daling van 50 procent te kunnen vinden. „Wij herkennen dat ook niet helemaal”, zegt een woordvoerster van reisorganisatie TUI, die onder meer de merken Arke en Holland International voert en met de eigen luchtvaartmaatschappij Arketwee keer in de week op Mexico vliegt. „We zien wel dat de boekingen verder achterlopen dan die van andere verre bestemmingen”, zegt een woordvoerster. „Dat zal toch echt aan die griep liggen.”
De reisbureaus van D-Reizen zien ook dat veel minder mensen afreizen naar Mexico. „Mexico loopt ruim 40 procent achter, de Dominicaanse Republiek bijvoorbeeld maar 5 tot 10 procent”, zegt directeur Steven van Nieuwenhuijzen. „Je kunt duidelijk aan het boekingsverloop zien wanneer de Mexicaanse griep uitbrak.”
Kuoni, gespecialiseerd in verre reizen, stelt dat het aantal boekingen voor strandvakanties naar Mexico inderdaad gehalveerd zijn ten opzichte van vorig jaar. „Maar dat gaat de laatste weken weer iets beter. Bij de rondreizen door Mexico zien we juist een flinke toename van het aantal boekingen ten opzichte van vorig jaar”, aldus een woordvoerder van de reisorganisatie.
Volgens hem zijn strandgangers en mensen die een rondreis maken duidelijk verschillende doelgroepen. „Mensen die rondreizen zijn wat avontuurlijker en bereiden zich goed voor. Ze nemen misschien wat Tamiflu mee en gaan gewoon.”