Fatah bespreekt nieuw program
De Palestijnse organisatie Fatah is dinsdag begonnen aan haar eerste partijcongres in twintig jaar. Ruim 2000 gedelegeerden van de beweging van de Palestijnse president Mahmud Abbas zijn drie dagen bijeen in Bethlehem.
Fatahleden hopen dat de partij, waarin corruptie en vriendjespolitiek welig tieren, eind deze week weer tot een eenheid is gesmeed. Vooral jonge leden eisen een vernieuwing van de partij. Zij zien zich gesterkt door het pijnlijke verlies van Fatah bij de parlementsverkiezingen van januari 2006. De radicaalislamitische Hamasbeweging kwam toen als winnaar uit de bus.Twee jaar geleden verloor Fatah zelfs alle invloed in de Gazastrook, toen de rivaliserende Hamas daar met geweld de macht greep. Abbas en zijn Fatah hebben het feitelijk alleen voor het zeggen in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever.
Gisteren heeft Fatah een ontwerp voor een nieuw programma gepresenteerd. Dat zal deze week worden besproken. Het ontwerpprogramma is expliciet vaag over het gebruik van geweld. In plaats van op geweld wordt duidelijk de nadruk gelegd op het belang van onderhandelingen in combinatie met burgerlijke ongehoorzaamheid. Ook wordt beklemtoond dat het aan Fatah en het Palestijnse volk is om te bepalen welke methoden worden gebruikt.
Voorafgaand aan onderhandelingen over een vredesakkoord met Israël wordt volledige bevriezing van de nederzettingen geëist. Abbas krijgt vergaande en gedetailleerde instructies voor onderhandelingen met Israël. De president heeft gezegd dat hij de onderhandelingen niet wil hervatten zolang de huidige Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, volhardt in zijn weigering de bouw van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te bevriezen. Abbas heeft daarin de steun van de regering van de Amerikaanse president Barack Obama, die steeds grotere druk op Israël uitoefent om de bouw te stoppen.
Het ontwerp noemt de bevriezing van de nederzettingen expliciet een voorwaarde voor hervatting van de onderhandelingen. Daarmee wordt Abbas gesteund tegenover mogelijke pogingen om hem aangaande het nederzettingenbeleid onder druk te zetten. Het programma noemt de stichting van een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem de belangrijkste taak van de beweging. De idee van een interim-staat, zoals die wordt genoemd in de routekaart voor de vrede, wordt verworpen. Onderhandelingen dienen gevoerd te worden op basis van een tijdsschema. Een vredesakkoord moet inzet worden van een referendum onder de Palestijnen; of de Palestijnen in de diaspora in dat geval ook geconsulteerd worden, wordt tussenbeide gelaten.
Netanyahu’s recente eis van erkenning van Israël als Joodse staat, wordt ronduit afgewezen. Abbas zei eerder in een commentaar op die eis dat de Israëliërs zichzelf mogen noemen wat zij willen. Fatah onderhandelt sinds 1993 sporadisch met Israël.