Britse banken zetten positieve trend
AMSTERDAM (ANP) – De Britse banken HSBC en Barclays hebben maandag sterke halfjaarcijfers gepresenteerd. De winsten dragen bij aan het optimisme over de economie en suggereren dat het ergste voorbij is, aldus een Amerikaanse analist. Volgende week presenteren Nederlandse banken de cijfers. „ Dit is ook positief nieuws voor Nederlandse banken", zegt analist Paul Beijsens van zakenbank Theodoor Gilissen.
Barclays zag in de eerste zes maanden van dit jaar de nettowinst met bijna 10 procent stijgen tot 1,9 miljard pond (2,2 miljard euro). HSBC, de grootste bank van Europa, liet een winstdaling zien, maar de cijfers waren iets beter dan analisten in doorsnee hadden voorspeld.Belangrijk waren ook de vooruitzichten voor de financiële sector. HSBC stelde dat de bodem op de financiële markten waarschijnlijk is bereikt. Barclays liet weten een „goed begin" te hebben gemaakt in 2009 en „sterk gepositioneerd te zijn voor het herstel".
Beide banken gingen flink omhoog op de beurs in Londen. Ook in de rest van Europa profiteerde de financiële sector. In Nederland noteerde bankverzekeraar ING 3,5 procent hoger, verzekeraar Aegon won 5 procent op de beurs en SNS Raal steeg 3 procent.
„Een halfjaar geleden was er veel angst dat het financiële systeem zou instorten, dat grote banken zouden omvallen. Die angst is voorbij", aldus Beijsens. „De bodem van de financiële crisis hebben we volgens mij wel gezien. De Britse banken bevestigen nogmaals dat het ergste achter de rug is".
Beijsens maakt daarbij wel een kanttekening. De kosten van slechte leningen drukten op de winsten van de twee Britse banken, in totaal voor 21 miljard dollar. „Dat betekent dat bedrijven en particulieren niet in staat zijn schulden terug te betalen", aldus Beijsens. „Dat is meteen door te trekken naar Nederlandse banken".
Verder benadrukt de analist dat vooral zakenbankieren het goed heeft gedaan bij de twee Britse banken. „In Nederland zijn ING en Rabobank daarin de grootste spelers. Die cijfers zullen wel goed zijn. Maar bij de Nederlandse banken is het zakenbankieren over het algemeen een kleiner gedeelte van het totaal".