Buitenland

Uitspraak in proces Birma verdaagd

In het internationaal fel bekritiseerde proces tegen de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft de rechter vrijdagmorgen niet zoals verwacht een uitspraak gedaan. Het vonnis is door de rechtbank in Rangoon twee weken uitgesteld tot 11 augustus, meldden haar advocaten en buitenlandse diplomaten.

ANP
31 July 2009 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 08:23
JAKARTA - Afbeelding van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi bij de Britse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Foto EPA
JAKARTA - Afbeelding van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi bij de Britse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Foto EPA

De zitting duurde ongeveer dertig seconden, aldus een diplomaat tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. De rechters zeiden de zaak te verdagen om „andere omstandigheden” in overweging te kunnen nemen. Voorafgaand aan de zitting dankte Suu Kyi de buitenlandse diplomaten voor hun steun.De 64-jarige staat terecht omdat zij de voorwaarden van haar huisarrest zou hebben geschonden. De Nobelprijswinnares had in mei zonder toestemming de Amerikaan John Yettaw op bezoek. De man kwam ongevraagd bij haar langs om haar naar eigen zeggen te waarschuwen voor een liquidatie door terroristen. Volgens haar verdediging kan zij niet verantwoordelijk worden gesteld voor het ongevraagde bezoek.

Suu Kyi kan vijf jaar gevangenisstraf krijgen als ze schuldig wordt bevonden. Ze heeft via haar advocaat laten weten dat ze rekening houdt met het ergste. De uitspraak op 11 augustus is enkele dagen na een belangrijke herdenkingsdag in Birma. Op 8 augustus herdenkt de oppositie elk jaar de nationale opstand voor democratie van 8 augustus 1988.

Het proces vindt plaats in de beruchte Inseingevangenis in Rangoon. Rond de gevangenis was de oproerpolitie massaal aanwezig. Verder was er in Rangoon veel politie op straat. Naast Suu Kyi zitten ook Yettaw en twee huishoudsters van de oppositieleidster in de beklaagdenbank. De VS hebben laten weten dat betere betrekkingen met het bewind in Birma alleen mogelijk zijn als Suu Kyi niet de gevangenis ingaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer