Thuisblijvers
Veel mensen trekken er deze zomer opuit om hun vakantie in binnen- of buitenland door te brengen. Voor sommigen zit een verblijf elders er niet in door ziekte, werk of financiële omstandigheden. Vier portretten van thuisblijvers.
Naam: Geertje van Wijngaarden-Boer.
Woonplaats: Polsbroek.
Gezinssamenstelling: Nico (42) en Geertje (33) van Wijngaarden.Niet op vakantie wegens: „Sinds ons trouwen in april 2005 ga ik niet meer op (werk)vakantie. Ik ben juf en mijn man is boer. We hebben een veebedrijf met onder andere 36 koeien. Je moet Nico zo ongeveer ontvoeren om hem van de boerderij te krijgen. Zelf ben ik opgegroeid op een boerderij en was ik vroeger ook niet gewend op vakantie te gaan.”
Voordelen: „Het grootste voordeel vind ik het echt tot rust komen. We zijn niet druk met voorbereidingen en staan niet in de file. Thuis genieten we van kleine dingen, van het samen zijn, de rust en de ruimte die we hier hebben. Bovendien is het gratis. Dat komt in deze crisistijd goed uit.”
Nadelen: „Het enige nadeel vind ik dat je gemakkelijk de hele dag kunt blijven werken. Als je thuisblijft, moet je er echt zelf een feest van maken. Ik ga dus niet mailen, de stal schoonmaken of de administratie doen.”
Andere invulling vakantie: „We wonen net buiten het dorpje Polsbroek, in het Groene Hart, vlak bij het riviertje de Vlist. Ik trek er regelmatig opuit om bramen en bessen te plukken. De kerkklok geeft wel aan wanneer het koffietijd is. Dan fiets ik naar huis en maak ik buiten onder het koffiedrinken de buit schoon om er jam van te maken. Tegen zessen gaan we melken en ’s avonds zijn we met mooi weer niet naar binnen te krijgen. Dan genieten we van de ondergaande zon of lezen een boek, terwijl de luchtballonnen voorbijvaren. Echt vakantie.
Soms gaan we een dag weg. Vervelen doen we ons nooit, ons verbazen des te meer: Hoe mooi God, onze Schepper, de natuur heeft gemaakt. Niet de hoogste bergen, de diepste zeeën of de mooiste vergezichten maken een vakantie onvergetelijk, maar de rust die je durft te nemen, zodat de beelden in je geheugen zijn gegrift. Daar kan geen fotoserie tegenop!”
Naam: Th. de Bruin.
Woonplaats: Geldermalsen/Ridderkerk.
Gezinssamenstelling: Th. de Bruin (70) en G. de Bruin-Hol (71), vijf kinderen, allen getrouwd.
Niet op vakantie wegens: „In 2002 waren we voor de zestiende achtereenvolgende zomer op vakantie in Elspeet, toen mijn vrouw op haar fiets bij het oversteken van de weg werd geschept door een bestelbus. Ze heeft wekenlang in het ziekenhuis gelegen en blijvend hersenletsel opgelopen. Die dag heb ik echt gedacht dat ik haar kwijt zou raken. Ik wil er maar mee zeggen dat vakantie allemaal erg mooi en ook goed is, maar dat het zo plotseling over kan zijn. Mijn vrouw ligt nu in verpleeghuis Salem in Ridderkerk. Ik bezoek haar vier keer per week. Ze kan niet lopen en mag maar vijf kwartier per dag uit bed. Ze doet soms lelijk tegen mij en tegen het personeel, terwijl ze dat zelf niet in de gaten heeft. Verpleegsters die ze bij wijze van spreken eerst een klap gaf, noemt ze later weer lieverds. Het doet me zo’n pijn mijn vrouw zo te zien lijden. Ongemerkt komen dan toch vaak de waaroms bovendrijven.”
Voordelen: „Dat ik niet meer op vakantie kan, heeft voor mij geen voordelen. De Veluwe was voor mij en mijn vrouw de mooiste plek van Nederland om in de zomer te zijn. We hebben daar altijd zo genoten en ontzettend veel gefietst. Dat is nu allemaal weggevallen.”
Nadelen: „De vakantie op de Veluwe was voor mijn vrouw en mij ontspannend. Dat gevoel mis ik soms heel erg.”
Andere invulling vakantie: „Behalve met het bezoeken van mijn vrouw heb ik het thuis en in de familie ook druk. In de huishouding sta ik er deels alleen voor. Bovendien heb ik een tuin vol met bloemen die de nodige verzorging vragen. Daarnaast help ik onze jongste dochter in Kesteren met pruimen plukken en met de tuin. Er schiet nauwelijks tijd over om te piekeren en dat is denk ik maar goed ook.”
Naam: Frans de Kok.
Woonplaats: Scheveningen.
Gezinssamenstelling: Frans (32) en Anja (31) de Kok, dochter Janine (2).
Niet op vakantie wegens: „In maart 2007 werd ik door de kerkenraad van de gereformeerde gemeente in Borssele benaderd om een boek te schrijven in verband met het 150-jarig bestaan van de gemeente in 2010. Ik kom uit Borssele en omdat ik een bibliotheekopleiding heb gedaan en belangstelling heb voor kleine kerkgeschiedenis, kwamen ze bij mij terecht. Het voorbereiden van de publicatie brengt zo veel werk met zich mee dat ik vrijwel alle vrije dagen hieraan besteed. Daarom gaan we voor het derde achtereenvolgende jaar niet op vakantie. Mijn vrouw staat er helemaal achter. Ze vindt het leuk dat ik met het boek bezig ben en denkt actief mee.”
Voordelen: „Die zie ik niet direct. Ik blijf niet thuis om het thuisblijven. Als ik deze mooie klus niet had gehad, waren we vast wel een weekje weggegaan. Overigens hoeft dat voor mij niet per se. Als ik met een boekske in een hoekske kan zitten, ben ik tevreden.”
Nadelen: „Voor mij heeft thuisblijven geen nadelen. Ik ben bestuurlijk-juridisch medewerker bij de gemeente Den Haag. Als ik van kantoor naar huis fiets, laat ik mijn werk achter me. Ook als ik in de vakantie thuisblijf, krijg ik voldoende ontspanning.”
Andere invulling vakantie: „Ik heb drie weken vakantie. We gaan er elke week één dagje op uit, zodat ik vijftien dagen overhoud om aan het boek te werken. Het is de bedoeling een dag naar de dierentuin te gaan –dat is voor mijn dochter ook leuk– en een expositie in het Catharijneconvent in Utrecht te bezoeken. Omdat we vlak bij de duinen en het strand wonen, hebben we bovendien genoeg ontspanningsmogelijkheden in de buurt. We fietsen regelmatig door de duinen richting Wassenaar of gaan op een rustig moment even pootje baden.”
Naam: P. van der Wier-Tilstra.
Woonplaats: Doezum (Groningen).
Gezinssamenstelling: A. van der Wier (47) en P. van der Wier-Tilstra (46), dochters Jessica (16), Bianca (14) en Yvonne (12). Twee kinderen het huis al uit.
Niet op vakantie wegens: „Mijn man was van begin december vorig jaar tot eind april van dit jaar werkloos. Ruim tien jaar al is hij vrachtwagenchauffeur, maar nog nooit heeft hij een vaste aanstelling gekregen. Transportondernemers huren liever personeel in om te kunnen inspelen op drukke en minder drukke periodes. Bij zijn laatste baas had mijn man drie keer een jaarcontract gekregen. In december zou hij een vast contract krijgen, maar toen woedde de economische crisis al volop. In april kon hij via een uitzendbureau aan de slag. Het leek ons verstandiger geen vakantie te nemen, want de onzekerheid is groot. Zolang er werk is, kun je beter doorgaan. In augustus kan het zomaar gedaan zijn met het werk, omdat je aan de grillen van de economie bent overgeleverd.”
Voordelen: „Als je met een gezin op vakantie gaat, heb je als moeder vaak nog niet echt de nodige rust. Een vakantie elders kost voorbereiding. Vervolgens is het toch een beetje behelpen in een huisje of caravan. Meestal ben ik na afloop van de trip nog een weekje in de weer met wassen en opruimen. Bijkomend voordeel is dat thuisblijven veel minder kost.”
Nadelen: „Vooral onze kinderen missen het toch wel een beetje dat we dit jaar geen enkel nachtje elders doorbrengen.”
Andere invulling vakantie: „Mijn man heeft van de zes werkdagen er elke week eentje vrij. We trekken er dan als gezin opuit in de omgeving. We wonen te midden van fraaie natuur. Er zijn hier volop mogelijkheden om te fietsen, te wandelen en te varen. Voor de kinderen is het zwembad lekker dichtbij. Binnenkort gaan we een dagje naar het Veenpark.”
Veel mensen trekken er deze zomer opuit om hun vakantie in binnen- of buitenland door te brengen. Voor sommigen zit een verblijf elders er niet in door ziekte, werk of financiële omstandigheden. Vier portretten van thuisblijvers.