Economie

Eilandenrijkje legt link naar euro

Portugal en het piepkleine eilandenrijk Sao Tomé en Principe voor de westkust van Afrika bezegelden donderdag een akkoord. De munteenheid dobre wordt vanaf januari 2010 gekoppeld aan de waarde van de sterke euro.

Nico van den Berge
31 July 2009 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 08:23
KAMPALA - Het piepkleine eilandenrijk Sao Tomé en Principe koppelt haar munteenheid aan de euro. Foto EPA
KAMPALA - Het piepkleine eilandenrijk Sao Tomé en Principe koppelt haar munteenheid aan de euro. Foto EPA

Portugal koppelt munteenheid van Afrikaanse eilandengroep aan Europees geldDe afspraak betekent een belangrijke duw in de rug voor de economie van het land, dat bestaat uit zes eilandjes voor de kust van Kameroen, in de Golf van Guinee.

Verreweg het grootste eiland is Sao Tomé. Het wordt gevolgd door het al veel kleinere Principe en vier andere, echt kleine eilandjes. Het land telt slechts 210.000 inwoners.

Onafhankelijk

Sao Tomé en Principe is een voormalige Portugese kolonie die in 1975 onafhankelijk werd.

In de praktijk levert het financiële akkoord economische stabiliteit op.

De waarde van de munteenheid van zo’n piepklein landje is grotendeels afhankelijk van economische invloeden van buitenaf, maar nu de dobre vanaf 2010 gekoppeld wordt aan de euro, is de waarde van de dobre gegarandeerd.

Die stabiliteit zal het veel aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders om bedrijven op te zetten in het eilandenrijk, of om er handel mee te drijven. Immers, het risico van schommelingen in de valuta is voorbij.

De economie van Sao Tomé en Principe drijft nu voornamelijk op de productie van cacao. Ook levert de landbouw kokosnoten, koffie en palmolie op. Maar de eilandengroep heeft veel meer mogelijkheden: onder de zee­bodem die de eilanden omringt, bevinden zich grote olievoorraden. Exploitatie kan voor een grote inkomstenbron zorgen.

Zachte voorwaarden

De afspraak om de waarde van de dobre te garanderen, wordt door Portugal ondersteund met een toezegging dat het eilandenrijkje tegen zachte voorwaarden tot 25 miljoen euro mag lenen om eventuele economische tegenslagen op te vangen.

Tien jaar geleden tekende Portugal een soortgelijk akkoord met een andere voormalige Afrikaanse kolonie, Kaapverdië, een veel grotere eilandengroep voor de kust van Senegal. Dankzij dat akkoord groeide de economie van Kaapverdië snel. Later leidde de inbedding van de munteenheid escudo in Kaapverdië tot een verdrag tussen de Europese Unie en het eilandenrijk.

Speciale status

Kaapverdië heeft nu een speciale status en hoopt op den duur zelfs volledig deel te gaan uitmaken van de Europese Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer