„Pastorale aanpak goed voor herstel”
Een pastorale aanpak werkt goed bij het verwerken van psychosociale problemen.
Dat concludeert het Noordelijk Centrum voor Gezondheidsvraagstukken (NCGv) in een onderzoek naar de effecten van de hulpverlening van de Hezenberg, een centrum voor pastoraal-psychologische hulpverlening in Hattem.
Tweederde van de 89 bevraagde ex-gasten geeft aan dat met name de religieus getinte gesprekken aan hun herstel hebben bijgedragen. „Ook gesprekken waarin het geloof, God of de Bijbel niet expliciet aan de orde kwamen, bleken veel gasten toch te beschouwen als pastorale gesprekken”, licht directeur drs. G. J. Heuver toe. „Het effect van deze gesprekken is dat ze ruimte creëren.”
Het onderzoek is opgezet omdat de Hezenberg problemen heeft met de financiering. De Hezenberg, in 1946 opgericht, werd tot 1988 gefinancierd door de overheid. Die vond toen dat het centrum als herstellingsoord niet meer in aanmerking kwam voor financiering omdat er te veel nadruk lag op het pastorale aspect.
Het centrum bedruipt zich sindsdien door eigen bijdragen van de gasten, hun diaconieën en giften van kerken en particulieren. Slechts enkele zorgverzekeringen, waaronder Groene Land Achmea, hebben de Hezenberg in hun aanvullend pakket. Groene Land-directeur J. Dijkstra, die het rapport in ontvangst nam, gaat proberen zijn collega-verzekeraars ertoe te bewegen de Hezenberg ook in het aanvullende pakket op te nemen.
Dijkstra raadde reguliere financiering vanuit de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) af. Daardoor zou de Hezenberg moeten voldoen aan andere kwaliteitseisen ten aanzien van personeel. Dat zou (gedeeltelijk) verlies van het pastorale karakter tot gevolg kunnen hebben.
Het NCGv-rapport concludeert dat de Hezenberg extra psychologische of psychiatrische hulpverleners moet inschakelen. Die mogelijkheid laat Hezenberg-directeur Heuver nadrukkelijk open.
De Hezenberg biedt op basis van een „open christelijke levensvisie” ondersteuning en hulp aan mensen met psychosociale problemen.