Grenzen omstreden gebied in Sudan aangepast
DEN HAAG/KHARTOUM/ABYEI (ANP/AFP/RTR) – Het Permanente Hof van Arbitrage (PCA) in Den Haag heeft woensdag besloten tot enkele aanpassingen van de grenzen van het omstreden Abyeigebied in Sudan. Dat olierijke gebied mag in 2011 in een referendum beslissen of het bij het autonome Zuid–Sudan wil horen. In datzelfde jaar mag Zuid–Sudan een volksstemming over onafhankelijkheid houden.
Tot de volksstemmingen was besloten krachtens een vredesakkoord dat in 2005 een eind maakte aan een decennialange burgeroorlog. In het zuiden waren christelijke en animistische zwarten in opstand gekomen tegen de centrale regering in Khartoum, die door Arabische moslims wordt gedomineerd.Het omstreden gebied rond Abyei wordt nu nog door de centrale regering in Khartoum en het autonome zuiden gezamenlijk bestuurd. Beide partijen gaven woensdag aan dat zij zich aan de uitspraak zullen houden. Volgens de regering in Khartoum krijgt de centrale overheid nu definitief de controle over de olievelden. Volgens een zegsman van SPLM, de voormalige rebellenbeweging in het zuiden die nu de autonome regioregering leidt, is de uitspraak ’aanvaardbaar’.
Zoals bij arbitrage gebruikelijk, hadden beide partijen zich al van tevoren verplicht de uitspraak van het hof na te leven. Toch vreesden waarnemers ter plaatse voor nieuwe spanningen. Vorig jaar was het in het gebied rond Abyei nog tot nieuw geweld gekomen, dat tientallen mensenlevens eiste; tienduizenden sloegen op de vlucht.
In het omstreden gebied wonen zowel leden van de Ngok Dinka–stam, die bij het zwarte zuiden willen horen, als Arabische Misseriya–nomaden. Beide etnische groepen hadden woensdag hun tribale leiders naar Den Haag gestuurd voor de uitspraak in het Vredespaleis.
De VN–missie in het omstreden gebied is in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De VN–Veiligheidsraad had vorige week nog opgeroepen tot rust.