Politie en GGZ pakken verwarde onruststokers aan
Verwarde types die doelloos op straat ronddwalen en voorbijgangers lastigvallen, of verslaafden die in portiekjes van woningen rondhangen. Uit gegevens van politie en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) blijkt dat mensen steeds vaker hinder ondervinden van verslaafden of psychiatrische patiënten. Om dit probleem aan te pakken ondertekenden de GGZ Nederland en de Raad van Hoofdcommissarissen maandag een samenwerkingsovereenkomst.
Op een aantal plaatsen in Nederland zijn al maatregelen genomen tegen de veroorzakers van dit soort overlast. Zo komt er in Amsterdam in april een crisisopvang voor psychiatrische patiënten die problemen veroorzaken in de hoofdstad. Ongeveer twintig psychiaters, artsen en verpleegkundigen werken hieraan mee. Ook de politie speelt een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid.
Het is in Amsterdam een tweede poging deze groep te helpen. De crisisopvang volgt na een mislukte poging tot het opzetten van een Amsterdamse eerstehulppost voor mensen in hoge psychische nood. Die moest dicht doordat het personeel van de GGZ en de GG en GD niet goed bleken voorbereid. Ook was er een beddentekort. De nieuwe opvang komt in handen van een stedelijkeorganisatie voor acute geestelijke gezondheidszorg.
In de maandag getekende overeenkomst staan directe afspraken tussen de politie en de GGZ om de psychisch zieken en verslaafden te kunnen aanpakken. Zo mag deze groep voortaan niet langer dan zes uur in een politiecel doorbrengen. Tot nu toe verbleven psychiatrische patiënten vaak te lang op het politiebureau, wat de politie veel tijd kostte en waardoor ze niet de juiste zorg kregen. Regionale organisaties, onder wie de GG en GD, het Ambulancevervoer en het openbaar ministerie (OM), krijgen de taak verder vorm geven aan de gemaakte afspraken.