Economie

EU treedt op tegen kleurstof in zalm en eieren

Eieren en gekweekte zalm mogen voortaan veel minder van de kleurstof canthaxanthine bevatten. Dat heeft de Europese Unie maandag bepaald. De stof maakt zalm rozer en eierdooiers geler, maar tast op langere termijn het menselijk netvlies aan.

AP
27 January 2003 15:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

De maximumdosis wordt met zeker tweederde teruggebracht. Op de smaak en de kwaliteit van het voedsel heeft dat geen enkele invloed.

Wilde zalm voedt zich met garnalen en krijgt daardoor een roze kleur. Kwekers voeren hun zalm canthaxanthine om hetzelfde effect te bereiken. Kippen krijgen de stof omdat veel mensen graag een ei eten met een zo geel mogelijke dooier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer