Economie

Economen waarschuwen voor ”double dip”

De laatste weken worden steeds meer lichtpuntjes ontwaard in de duisternis van de economische recessie. Maar intussen loopt de werkloosheid wereldwijd snel op en moeten overheden fors bezuinigen.

Redactie economie
17 July 2009 08:34Gewijzigd op 14 November 2020 08:21
De afgelopen week waren er weer heel wat groene scheuten die kunnen wijzen op het begin van een economische lente. Foto ANP
De afgelopen week waren er weer heel wat groene scheuten die kunnen wijzen op het begin van een economische lente. Foto ANP

De vraag is of de voorzichtige economische lentebodes duurzaam zijnDe afgelopen week waren er weer heel wat groene scheuten die kunnen wijzen op het begin van een economische lente.

Een greep uit het nieuws: de Chinese economie groeide harder dan verwacht, de industrie in de eurozone krimpt niet meer, Amerikaanse banken als Goldman Sachs en JP Morgan boeken weer winst en producenten in de chipindustrie zien de toekomst zonniger tegemoet.

Beurshandelaren reageerden optimistisch en gaven de koersen de afgelopen dagen wereldwijd een forse duw omhoog.

De grote vraag is echter hoe duurzaam een eventuele opleving van de economie zal zijn. De opleving van de productie komt nu vooral doordat fabrieken hun voorraden, die ze in de afgelopen maanden in hoog tempo hadden afgebouwd, weer aanvullen. Als de vraag naar die nieuwe voorraden niet toeneemt, zakt de productie over enkele maanden weer net zo stevig in.

Veel economen waarschuwen dan ook voor het gevaar van de ”double dip”, een nieuwe recessie die toeslaat als het eerste economische herstel net is ingetreden. Vanwege de vorm die de grafiek van de economische groei dan krijgt (omlaag, even omhoog en dan weer omlaag) wordt ook wel gesproken van een W-vormige recessie.

„Wij houden zeker rekening met een dubbele dip”, zegt econoom Maarten Leen van het economisch bureau van ING. „We gaan zelfs uit van meerdere W’s achter elkaar. We stevenen af op jaren van ondermaatse groei.”

Op de korte termijn kan er al een nieuwe dip in de economie ontstaan als er geen klanten komen voor de nieuwe voorraden. Daarna dreigen vooral de oplopende werkloosheid en de grote tekorten op de overheidsbegrotingen roet in het eten te gooien.

Werklozen en mensen die bang zijn hun baan te verliezen zullen niet snel meer geld gaan uitgeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer