Crucell past strategie aan na verliesgevend jaar
Het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell past zijn strategie aan na een verliesgevend jaar. Het stopt met de productie van antistoffen omdat in 2002 het resultaat van deze tak bar tegenviel, zei directeur D. Valerio maandag.
Crucell stort zich nu volledig op het maken van vaccins en op de ontwikkeling van productietechnologieën voor vaccins en antistoffen.
Vorig jaar bedroeg het nettoverlies van Crucell 55,7 miljoen euro tegenover 24 miljoen in 2001. De omzet steeg 4,3 procent naar 9,6 miljoen euro. Belangrijkste oorzaak van het grotere verlies is een afschrijving van goodwill in het vierde kwartaal van 30,9 miljoen euro. Het bedrijf streeft naar een omzetstijging in 2003, maar wil geen concrete percentages noemen.
Vaccins zijn entstoffen die iemand immuun maken voor ziektes, antistoffen gaan de werking van schadelijke bacteriën tegen. De vraag naar entstoffen neemt volgens Valerio fors toe, onder meer door de Amerikaanse strijd tegen het bioterrorisme. „De Amerikaanse overheid stopt miljarden in onderzoek naar vaccins tegen bijvoorbeeld het ebolavirus. Daar kunnen kleine bedrijven als Crucell van profiteren.”
De Amerikaanse autoriteiten geven bovendien vrij snel toestemming voor de marktintroductie van dergelijke middelen. Crucell kan er zo sneller aan verdienen. Het bedrijf werkt nu al aan producten die iemand immuun maken voor onder meer het ebolavirus.
Bovendien kende de markt voor vaccins het afgelopen jaar een aantal doorbraken, waarvan Crucell kan profiteren, zei Valerio. De Nederlanders werken al samen met het Amerikaanse Merck aan een entstof tegen het aidsvirus. De topman verwacht dat de markt voor traditionele vaccins, zoals de griepprik, de komende jaren zal groeien door onder meer de vergrijzing. Crucell maakte maandag bekend dat het een licentieovereenkomst heeft getekend met het Franse Aventis Pasteur voor het ontwikkelen van virale vaccins.
Crucell hoopt veel geld te verdienen met zijn productietechnologieën. Valerio: „Er is nu veel te weinig capaciteit. De industrie heeft behoefte aan betrouwbare productiemiddelen.”
Ondanks het stevige verlies, spreekt financieel directeur L. Kruimer van een succesvol financieel jaar. Het toegenomen nettoverlies is volgens hem puur boekhoudelijk. De afschrijving van goodwill is het gevolg van Amerikaanse boekhoudregels (US GAAP) waaronder Crucell rapporteert.
Volgens die regels wordt de goodwill in een keer afgeschreven. De keuze voor US GAAP betekent dat de goodwill de komende jaren niet meer drukt op het resultaat. De afschrijving heeft geen effect op de bedrijfsvoering, de geldstroom en de kaspositie van de onderneming, aldus Kruimer.
In de totale omzet zit niet de betaling op een contract met DSM Biologics. Ook dit is een gevolg van US GAAP. De betaling wordt vooruitgeschoven naar toekomstige jaren. De totale vooruitgeschoven omzet bedroeg eind vorig jaar 6 miljoen euro.