Kritiek op Donners plan deeltijd-WW
DEN HAAG – Regeringspartijen PvdA en ChristenUnie zijn kritisch over de bezuinigingen van minister Donner van Sociale Zaken op re-integratiemiddelen en loonkostensubsidies om meer geld vrij te maken voor de deeltijd-WW.
Tweede Kamerleden Vermeij (PvdA) en Ortega (ChristenUnie) willen in september, na het zomerreces, in debat met de CDA-bewindsman, zo zeiden ze woensdag.Ortega: „Het gaat op dit moment niet alleen om mensen die bedreigd worden met ontslag, maar ook om steun aan mensen die al werkloos zijn. Het mag niet zo zijn dat de een de ander verdringt.”
De Kamer heeft de minister vorige maand, toen plots bleek dat het geld voor deeltijd-WW op was, in een motie verzocht naar middelen te zoeken. Vermeij wijst erop dat Donner was gevraagd te kijken naar geld dat vrijkomt, omdat door de deeltijd-WW minder mensen in de ‘gewone’ WW stromen. Dat doet hij te weinig volgens haar.
Met deeltijd-WW kunnen ondernemers dankzij de uitkeringen hun personeel tijdelijk minder laten werken. Zo moet voorkomen worden dat ze door de economische crisis vakkrachten moeten ontslaan, terwijl die straks bij een aantrekkende vraag weer hard nodig zijn.
PvdA en ChristenUnie eisen nu duidelijkheid over wat de verwachte besparingen zijn op de ‘gewone’ WW, zodat de Kamer kan besluiten of er extra geld uit de WW-fondsen gehaald kan worden. Ook vinden Vermeij en Ortega dat Donner in het kabinet hulp moet vragen en niet alleen op zijn eigen begroting moet bezuinigen.
Vorige week kondigde Donner aan het budget voor de deeltijd-WW aan te vullen tot bijna 1 miljard euro. Circa 400 miljoen komt al uit verwachte besparingen op de WW. De minister stelt nog 250 miljoen euro te moeten bezuinigen om de crisismaatregel voort te zetten. „Lastige keuzes met pijnlijke gevolgen zijn onvermijdelijk”, meent hij.
Donner wil 180 miljoen euro halen uit potten voor onder meer re-integratie, scholing en loonkostensubsidies om werklozen aan werk te helpen. In augustus moet tijdens begrotingsoverleg in het kabinet duidelijk worden of hij de overige 70 miljoen ook bij re-integratie weg kan halen.
CDA-Kamerlid Van Hijum neemt het voor de minister op. „Het moet uit de lengte of de breedte komen. Een keuze voor iets anders zal ook niet makkelijk zijn.”